Kovács Zoltán Tibor

BOSZORKÁNYOS PIKNIK

BOSZORKÁNYOS PIKNIK

– Ááá, a régi kristálygömböm! – motyogta a boszorkány hórihorgas orra alatt, miközben a kamráját takarította. Kézbe vette a gömböt, lefújta róla a port és elmormolt egy varázsigét:

Kristálygömböm, érted nyúltam,
mutasd, milyen volt a múltam!

A kristálygömbben felsejlett a boszorkány egykor meleg és barátságos otthona. A tűzhely körülösszegyűltek a családtagjai és a barátai, akikkel mindig jókat beszélgetett és megosztotta a híreit. A régi szép időkre gondolva apró könnycsepp hullott alá a szeméből. Aztán másik varázsigét mondott:

Kristálygömböm, időt szövő,
mutasd, milyen lesz a jövő!

A kristálygömb ezúttal sem tétlenkedett, és azonnal megmutatta a jövőbeli boszorkányt, amint hideg és barátságtalan otthonában üldögél egymagában, és kedvenc újságját, a Boszorkánykonyha magazint lapozgatja. A boszorkány ijedtében kiejtette a kristálygömböt a kezéből.

– Már száz éve nem voltak vacsoravendégeim… – dünnyögte maga elé, majd fogta a varázsseprűjét, és elrepült a törpékhez, hogy áthívja őket magához.

A törpék azonban nem voltak se otthon, se a bányában. Elment hát a boszorkány a varázslóhoz, ám őt sem találta otthon. Szomorúan indult hazafelé, amikor a messzi távolban meglátta mindannyiukat, amint piknikkosárral a kezükben a tölgyfa melletti nagy rétre tartanak. A boszorkány gyorsan hazarepült a könyvespolcához, kis keresgélés után leemelt egy könyvet:

Minden boszorkányságok gyűjteménye
XII. kiadás (807–2020)

Lapozgatni kezdett, és a 999. oldalon az alábbi varázslatot találta:

…Eső, esőfelhő, esőköpeny, ESŐTÁNC…

– Ááá, igen, ez jó lesz! – és folytatta az olvasást:

…Felhőszakadás, havas eső, záporeső, ZIVATAR…

Kis töprengés után úgy döntött, minden esőfajtából eljár néhány rituális tánclépést. Alig kezdett bele, odakint teljesen besötétedett, akkora vihar, villámlás és jégeső kerekedett, hogy a varázsló és a törpék fejvesztve menekültek hazafelé. Ekkor a boszorkány hirtelen megjelent az égen, és meghívta őket magához.

A varázsló és a törpék örömmel elfogadták a meghívást, és futva, szaladva, ki-ki a maga tempójában, néhányan pedig a boszorkány seprűjére ülve indultak a házához. Kis idő múlva már mindannyian fűszeres forralt bort és gyömbéres-mézes teát iszogattak a boszorkány meleg, barátságos otthonában. A kandalló elé kuporogva szárítkoztak, és egész éjszaka a hirtelen jött viharról meg egyéb furcsa történésekről beszélgettek, miközben kiürítették a piknikkosaraikat.

A varázsló persze jól tudta, hogy a vihar nem a véletlen műve volt, mert maga is gyakran szokott záporesőtáncot járni, amikor a kerti virágainak locsolásra volt szüksége. Így legközelebb már a boszorkányt is magukkal hívták, bárhová mentek.

Mesemondó: Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: