Borsiczky-Fél Júlia

TÜKRÖK AZ AGYBAN

TÜKRÖK AZ AGYBAN

Minden egy szem mogyoróval kezdődött… és egy hihetetlen véletlennel. Három olasz kutató a pármai egyetem laboratóriumában valami egészen mást akart tesztelni. Kíváncsiak voltak, hogyan tervezi meg az emlősök agya a mozgásokat. Hajszálvékony elektródát helyeztek el egy makákó agyában ott, ahol az agy a mozgásirányításért felelős cselekvéseket tervezi és kezdeményezi. (Ne ijedj meg, a majomnak ez nem fájt. Ezeket az elektródákat embereknél is beültetik néha, például ha valaki gyakran szenved súlyos epilepsziás rohamokban, hogy kiderítsék, hol van a rohamok gócpontja.)

Az idegrendszer legkisebb egysége a neuron. Az elektródákkal mérték az egyes neuronok működését, miközben az állat különböző tárgyak, például gyümölcsdarabok, diófélék vagy játékok után nyúlt. Aztán az egyik kutató maga megfogott egy szem mogyorót. Ekkor váratlan dolog történt: bár maga a majom nem mozdult, harsány „píp-píp-píp-píp” hangzott, ami annak a jele, hogy a vizsgált neuron működik. A tudósok megdöbbenve figyelték a számítógép adatait. Felismerték, hogy valami teljesen új jelenséget fedeztek fel. Az idegsejtek nemcsak akkor küldtek jeleket, amikor a majom maga nyúlt az étel után, hanem akkor is, amikor megfigyelte, hogy valaki más tesz így: tehát a látottakat a majom agya tükrözte. A kutatók az idegsejteket, amelyek ezeket a jeleket küldték, tükörneuronoknak nevezték el.

Több tükörneuronnal születünk, mint amennyire szükségünk van, ezért tudunk azonnal reagálni a környezetünkre. Ennek eredményeként új neuron-kapcsolatok alakulnak ki az agyunkban, a tükörneuron-csoportok pedig specializálódnak. A nem használt neuronok idővel elpusztulnak.

A tükörneuronok működése nagyon nehezen mutatható ki műszerek nélkül, de néha megfigyelhetjük a működésüket. Az alábbi négy helyzetben valószínűleg agyunk tükörneuron-hálózata dolgozik:

Ásítás – ugye ismerős? Szinte fertőző…, ha valaki ásít az osztályban, többnyire más is követi a példáját.

Empátia – biztosan veled is előfordult már: egy filmben valaki balesetet szenved, mondjuk, csúnyán eltöri a lábát, látod a fájdalomtól eltorzult arcát, hallod a csont roppanását, és bár nem érzed a fájdalmat, akaratlanul is összerándulsz, úgy átérzed a jelenetet.

Utánzás – már kisbaba korunkban így tanuljuk meg az alapvető mozdulatokat. Például anya kezében a kiskanál, azon finom almapüré, kinyitja a száját és azt mondja „ááá“, mire a baba is kinyitja a száját.

Rajviselkedés – nagyszünetben kitódultok az udvarra, egyikőtök észrevesz egy elrepülő sárga lufit, megáll és utána bámul. Erre önkéntelenül mindenki arra néz, amerre ő nézett.

A tükörneuronok hálózata mindmáig fejtörést okoz a tudósoknak. Még mindig nagyon keveset tudunk róluk, és manapság is sok kísérlet zajlik, hogy jobban megismerjük a működésüket.

Kapcsolódó segédanyagok: