Borsiczky-Fél Júlia

KINCS A HEGY GYOMRÁBAN

KINCS A HEGY GYOMRÁBAN

Az északi sarokkörön túl, a permafroszt, vagyis az örök fagy birodalmában található a Norvégiához tartozó Spitzbergák szigetcsoport. Itt októbertől februárig sarkköri sötétség uralkodik. Ilyenkor mínusz 25 fokra süllyedhet a hőmérséklet. Áprilistól augusztusig viszont nem nyugszik le a nap – ez a sarkköri világosság ideje. A Nyugati-Föld nevű, hegyekkel tarkított szigeten fekszik Longyearbyen (ejtsd: longjijörbájn) városa. Itt, ahol több jegesmedve él, mint ember, található a világ egyik legfontosabb épülete.

Vajon mi lehet? Kórház? Tudományos kutatóállomás? Múzeum? Vagy a Télapó háza? Egyik sem. A Svalbardi Globális Magtár földrengés- és atombiztos bunkere 2008-ban épült egy hegy gyomrában, és a világ szinte minden országából, így Magyarországról is származó magokat őrzi.

Képzeld, mi történne, ha egy hatalmas természeti katasztrófa, világméretű járvány vagy nukleáris háború miatt kipusztulnának a termő növényeink. Nem tudnánk mit elvetni s így aratni sem lenne mit. Ám ha fontos növényeink magvait és terméseit védett helyen, biztonságosan tároljuk, ezekből a magokból újrasokasíthatjuk, ami elveszett.

Nézzük meg közelebbről a szunnyadó magok bunkerét!

Kívülről csupán modern, betonból készült bejárat látható, amely mintha a hóval fedett hegyből nőne ki. A sarki fagy természetes pajzsként védi a bunkert. Bent hűtőberendezésekkel tartják fent az alacsony páratartalmat mínusz 18 fokon. Így akár ezer évig is életképesek maradhatnak a vetőmagminták.

A bejárattól hatalmas betoncsövek, 120 méter-nyire vezetnek a hegy gyomrába. A magokat tároló három kamrát méteres vastagságú betonfalak és nyomásálló ajtók védik. A bunkert évente csak néhányszor nyitják ki, ekkor érkeznek tárolásra az új magok.

A vetőmagmintákat (mintánként ötszáz darabot) csomagokban, tubusokban és ampullákban őrzik, ezeket ezüst fóliákba burkolt konténerekbe teszik, és a három kamra valamelyikében tárolják. A kamrák összesen négy és fél millió vetőmagminta befogadására alkalmasak – ez kétszer annyi, mit amennyi ismereteink szerint létezik. Napjainkban több mint egymillió minta szunnyad a polcokon babból, rizsből, búzából, kukoricából, lencséből, burgonyából, cirokból és tehénborsóból, de találhatók itt mangó és kókuszdió minták is.

De miért kell ennyi minta? Miért nem elég csupán egy fajta búza vagy árpa? Növényfajaink ötödét fenyegeti kihalás, és haszonnövényeink fajgazdagsága is csökken. A biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség megőrzése létfontosságú: a kukorica, amelyik Afrikából, a Kongó deltájából származik, teljesen más körülmények között terem, más tulajdonságai vannak, mint például hazai kukoricánknak, amelyet a Duna mellett termesztünk.

A világon ugyan 1300 további magbank működik, jelentős részük azonban olyan országokban, amelyeket különféle veszély fenyeget. A tervek szerint a Svalbardi Globális Magtár készletét csak végső esetben használnák fel, ha a többi valamilyen okból megsemmisülne.

Kapcsolódó segédanyagok: