Borsiczky-Fél Júlia

HA HOLLE ANYÓ PÁRNÁJÁT RÁZZA…

HA HOLLE ANYÓ PÁRNÁJÁT RÁZZA…

… hull a hó a világban. És micsoda nagyszerű tulajdonságai vannak! Kiváló hangszigetelő, mert lyukacsos szerkezetű, és jól el tudja nyelni
a hangokat, így egyszerre csökkenti a hangerőt és a visszhangot. Pár centi hó akár a hangok 60 százalékát is elnyeli.

A hó tulajdonképpen szagtalan, néhányan mégis megérzik a szagát. Az egyik magyarázat szerint a hópelyhek magukba zárják a levegőben szétoszlatott apró részecskéket vagy az algákat, amelyek saját illatot hordoznak. Egy másik szerint a hó megakadályozza, hogy a szagok felszálljanak a talajból, ezért van ilyenkor a levegőnek szokatlanul tiszta illata.

Nem csak fehér színe lehet: a középkorban a „véres havat” rossz előjelnek tartották. A ritka jelenségnek két oka van: ha a szél sok szaharai port hordoz, a pelyhekben néha vörös homokszemcsék rekedhetnek. Bizonyos algafajták szintén vörösre, narancssárgára, rózsaszínre vagy zöldre színezhetik a havat.

A hónak több típusa létezik, hőmérséklettől és páratartalomtól függően. A porhó nagyon száraz, még nyomás alatt sem tapad össze. A nedves hó viszont különösen jól tapad, ebből lehet igazán hóembert vagy hógolyót készíteni. Hószitálásról beszélünk, amikor nulla fok körüli hőmérsékleten apró szemcsék képződnek, ezek hasonlítanak a jégesőhöz. Az ónos eső a hó és az eső keveréke, amely a talajra hullva azonnal megfagy és a jéghideg folyadékcseppekből kemény jégbevonatot képez.

A közhiedelemmel ellentétben nem az inuitoknak van a legtöbb szavuk a hóra, hanem a skótoknak! A tudósok 421 kifejezést gyűjtöttek össze, köztük a különös hangzású „feefle” és „flindrikin” szavakat.

Hallottál már a white-out-ról (ejtsd: vájtáut)? Ez a jelenség főként a magas hegyekben és a sarkvidékeken fordul elő. Ha a tájat mély hó borítja és a fényt felhős égbolt vagy hóesés homályosítja, minden kontúr elmosódik, és a horizont már nem látható. Az ég és a talaj a hó és a tükröződések miatt egyformán fényes és fehér: az ember úgy érzi, mintha hatalmas fehér gömbben lenne.

Ritka és csodálatos látvány a hajszáljég, amit fagyos, hómentes napokon látni. Ilyenkor sűrű, hófehér szálak jelennek meg az erdőben a korhadt ágakon. Előfeltétele a magas páratartalom, a fagypont alatti külső hőmérséklet és a fagypont feletti hőmérséklet a fában. A folyamatban egy hidegtűrő gomba is részt vesz, amelynek anyagcsere-gázai folyamatosan szorítják ki a vizet a fából, ahol az azonnal megfagy: így alakul ki a hajszáljég.

1936-ban a japán Ukichiro Nakaya volt az első, aki mesterségesen havat állított elő. Felfedezte, hogy a hókristályok – a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően – mindig hatszögletűek, de különböző alakúak. Eddig 121 alapformát ismerünk. Az egyedi formák változatossága azonban szinte végtelen. Feltehetően még soha nem hullott le két teljesen egyforma hópehely az égből.

Végül egy földönkívüli havas tény: a csillagászok feltételezik, hogy a Marson rendszeresen előfordulnak hóviharok. Ám a hó valószínűleg elpárolog, mielőtt a talajra érne. A Marson hatalmas jeges területek is vannak, mint a Koroljov-kráter, amelynek átmérője 82 kilométer. A legmélyebb részén 1,8 kilométer mély krátert jégtakaró borítja.

Kapcsolódó segédanyagok: