Borsiczky-Fél Júlia

DARWIN PINTYEI

DARWIN PINTYEI

Charles Darwin (ejtsd: csárlsz dárvin), a fiatal angol természettudós 1835 szeptemberében lépett a csendes-óceáni Galápagos-szigetekre, ahol összegyűjtötte az állatokat, növényeket, amelyek későbbi fontos elméletéhez, az evolúció gondolatához vezettek. A szó a latin evolvere(kibont, kibomlik) igéből származik. A kutatóhajón, amellyel körbeutazta a világot, átvizsgálta és elrendezte különféle mintákból álló gyűjteményét.

Minden szigeten új állatfajokkal találkozott, némelyik nagyon hasonlított a szomszédos szigeteken élőre, mégis: a szigeteknek saját teknős-, gém- és pinty-faja volt.

A legenda szerint különösen a pintyek keltették fel érdeklődését. A később róla elnevezett énekesmadarak, amelyek 13 faja a Galápagos-szigeteken és egy faja a Galápagos-szigetektől 800 km-re fekvő Cocos-szigeten élnek, körülbelül 20 centiméteresek. Csőrük alakjában, méretében, életmódjukban és különösen a táplálkozásukban különböznek. De még a dalaik is eltérőek!

Feltételezhető, hogy úgy 2-3 millió évvel ezelőtt a vihar egy nőstény pintyet sodort az egyik Galápagos-szigetre, majdnem ezer kilométerre a szárazföldtől. A pinty már megtermékenyített petesejteket hordozott. Utódai benépesítették a szigetet és szaporodtak. A következőévezredekben a pintyek időnként átvándoroltak a többi szigetre. A Galápagos-szigetek közötti távolság olyan feltételeket biztosított, amelyek kedveztek az eltérő fajképződésnek. A különbözőtáplálkozási szokások kialakulásában a leginkább meghatározó maga a táplálék volt. Az egyik pintyfaj rovarokat, a másik kaktuszokat vagy kemény héjú gyümölcsöket fogyasztott, és a generációk során a tápláléktól függően alakultak ki a különböző csőrformák: vastag, vaskos csőre lett a pintyeknek, amelyek gabonaféléket ettek; a keskenyebb, hegyes csőrök pedig a vegyes táplálkozású és rovarevő pintyeknél alakultak ki.

Darwin úgy gondolta, hogy bár az egyes pintyek mindig kissé másképp néznek ki, fejlődésük egyetlen ősi formára vezethető vissza. Vagyis a különböző pintyfajoknak közös őse volt, és a fajok bizony változnak.

Darwin pintyei az adaptív radiáció, az alkalmazkodó szétterjedés jó példái. Az evolúció során, egyetlen fajból sok millió éven keresztül számos különböző faj alakul ki párhuzamosan. Ha egy faj kedvező életfeltételeket talál valahol, alkalmazkodik a körülményekhez. Így a különböző fajok egymástól függetlenül fejlődnek tovább. Végül már genetikailag és megjelenésükben is egészen eltérőek.

 

Kapcsolódó segédanyagok: