Bene Zoltán

VÉNUSZ ÉS AZ IGAZI MADARAK

VÉNUSZ ÉS AZ IGAZI MADARAK

Nem szeretem a változást, nem szeretem a változást. Vénusz nem értette, miért hajtogatja ezt a négy szót valaki a fejében. Neki aztán esze ágában sem volt változtatni semmin. Hallotta ugyan, hogy odakinn rengeteget változik minden. Szinte pillanatonként. Érthetetlen és értelmetlen dolgok történnek, s egyfolytában alakul a világ. Az a kinti. Amihez neki semmi köze. Ő Marosvölgyi Bonifáccal és egy ideje már Tódival él együtt, meg a két szolgával, akik gondoskodnak róluk. Idebent.

Már az is éppen eléggé fölzaklatta, amikor Tódi, a kutya megérkezett. Egy igazi cicalakásba! Hetekig rá se tudott nézni.

Nem szeretem a változást, nem szeretem a változást, hallotta akkor is a fejében a hangot. Marosvölgyi Bonifác azzal nyugtatta, hogy a kintről mesélt neki. Mert Marosvölgyi Bonifác mindenről mindent tud, még a kintről is. Van például olyan, hogy esik az eső. A plafonról esik, vagyis a nagy mennyezetről, amelyet Vénusz az erkélyről meg az ablakból szokott figyelni üres óráiban. Sőt, olyan is előfordul, hogy fehér és hideg cafatok hullanak lefelé, Marosvölgyi Bonifác már járkált is a fehér cafatokból jéghideg takaróvá összeálló hóban, mert azt hónak hívják. Vénusz látott ugyan havazást is az ablakból, de nem volt benne biztos, hogy valódi. Tapasztalatai szerint a világ jelentős része nem az. Például a madarak. Úgy nevezik a röpdöső és hangoskodó lényeket, akiket szintén szokott figyelni üres óráiban, viszont soha, még csak egyszer sem tudta elkapni őket vagy egészen közelről szemlélni − szemben a nyári legyekkel, a poloskákkal és hasonló jószágokkal, amelyek szintén röpdösnek, ám nemcsak odakint, de idebent is. Hiába állítja Marosvölgyi Bonifác, hogy a madarak igaziak, ő el nem hiszi. Tódinak sem dől be, noha ő naponta többször is elmegy odakintre valamelyik szolgával. Már csak ezért sem, mert Vénusz egyik legfőbb szabálya, hogy Tódi szavára nem adunk.

Nem szeretem a változást, nem szeretem a változást. Vénusz még mindig nem értette, miért hajtogatja ezt a négy szót valaki a fejében. Aztán hirtelen megvilágosodott: hiszen a szolgák napok óta pakolnak. Valami készül. S mintha Marosvölgyi Bonifác is valami változásról meg költözésről beszélt volna, módfelett izgatottan, már-már idegesen.

Nem szeretem a változást, nem szeretem a változást, hajtogatta magában Vénusz, amikor cicahordozóba került, és elvitték egy helyre, ahol hosszú-hosszú órákig várta, hogy a szolgái érte jöjjenek, s hazavigyék. Közben más szolgák igyekeztek a kedvében járni, ezekkel azonban nem törődött, inkább elvonult előlük egy kanapé alá. Más szaga volt a kanapénak, mint az otthoninak. Marosvölgyi Bonifác azt mondta, a költözés azt jelenti, változik az otthonuk. Vénusz ezt hitte is meg nem is. Inkább nem is. Most még Tódit is hiányolta. Őt ugyanis nem hozták ide, ahol más szagú a kanapé.

Aztán végre értük jöttek, újra a hordozóba kerültek, ahonnan egy másik, soha nem látott helyen bújtak csak elő, ami telis-tele volt a holmijukkal. Ezt Vénusz megnyugtatónak érezte. Még Tódit is, aki ugatva és lihegve rontott rájuk örömében, amiért megérkeztek.

Nem szeretem a változást, hajtogatta később is Vénusz, amikor Marosvölgyi Bonifác kimerészkedett az udvarra, mert új otthonuknak olyanja is volt. Egy idő után mégis követte. Később már naponta kint töltött negyedórát, néha húsz percet is, főként amikor az igazi madarak leszálltak a kertben álló fákra. S bár Tódi folyton azt csaholta körülötte, mondtam, hogy léteznek, mondtam, nem? Vénusz csak elfordította a fejét. Végtére is az egyik legfőbb szabály, hogy Tódi szavára nem adunk.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: