Bene Zoltán

MAROSVÖLGYI BONIFÁC ÉS A SZABADSÁG

MAROSVÖLGYI BONIFÁC ÉS A SZABADSÁG

Manul kuzin bezzeg szabad, mint a madár, gondolta Marosvölgyi Bonifác a bejárati ajtó előtt üldögélve. Mióta a lakását eladta és házba költözött, olykor szívesen járkált egyet az udvarán, meghempergett a kövön vagy a porban, leheveredett a faméretű orgonabokor tövében, elkergette a szemtelen madarakat, csakhogy – fölháborító! − a szolgái nem mindig nyitották ki neki az ajtót. Főleg abban az időszakban, amikor állításuk szerint „odakinn tombol a tél”. (Holott Marosvölgyi Bonifác életében kétszer is gázolt már hóban.)

Marosvölgyi Bonifác dühös volt. Kivált, hogy Tódi, a kutya sokkal többet mehetett ki, mint ő. Márpedig egy macska mégiscsak felsőbb rendű, mint egy lihegő, nyáladzó, ugatérozó eb, aki még az asztalra is képtelen fölugrani. Bezzeg Manul kuzin, gondolta Marosvölgyi Bonifác, szabad, mint a szél. Mennyi bezzeg van az életben, tette hozzá mélyet sóhajtva. Manul kuzin bezzeg kedvére császkálhat, semmiféle ajtók nem állják útját.

− Min zsörtölődsz? – kérdezte Vénusz, és egy pillanatra abbahagyta a mosakodást.

Marosvölgyi Bonifác elmesélte.

− És ki az a Manul kuzin? – érdeklődött Vénusz.

− Pusztai macskának vagy Pallas-macskának is hívják – bölcsködött Marosvölgyi Bonifác. – A valódi neve azonban, a Manul, mongol eredetű. Mongóliában, Kínában, Tibetben, Afganisztánban él, bár néha Nepálban és Bhutánban is föltűnik.

− Tehát nem a mi utcánkban lakik – állapította meg Vénusz. – Pedig engem akkor se nagyon érdekelne, ha itt lakna, ahogy a szomszéd Müzli is hidegen hagy.

Hát, igen, Vénuszt semmi nem érdekli, csak a lustálkodás, a mosakodás, a fésülködés, a finom falatok és olykor, ha nagy ritkán eszébe jut, a szivacslabda. No, de végre nyílik az ajtó! Tódi elviharzik Marosvölgyi Bonifác mellett, vad ugatással tódul ki az udvarra. Marosvölgyi Bonifác megfontolt, méltóságteljes léptekkel követi. Kicsit hűvös van, állapítja meg, mert a meleg nagy barátja. Elsétál az orgonabokorig, szétnéz a kertben. Tódi föl s alá rohangál, ugat. Mindig ezt csinálja, percekig. De legalább addig se nyaggat engem, gondolja a kandúr.

− Hé – hallja a feje fölül. – Hé, te!

Fölpillant. Sovány macska ül az orgonabokor egyik ágán. Marosvölgyi Bonifác a biztonság kedvéért és a miheztartás végett fölborzolja a hátán a szőrt.

− Igen? – vonja föl a szemöldökét.

− Tereld már el a kutya figyelmét, hogy elmehessek – kéri az ágon kuporgó macska, akiről Marosvölgyi Bonifácnak az ágrólszakadt kifejezés jut eszébe.

− Nem bánt, menj nyugodtan – és valami furcsa késztetésnek köszönhetően még hozzáteszi −, s akár otthon is maradhatsz ezentúl, ez ugyanis az én házam, az én kertem, az én bokrom.

− Jó neked – sziszegi a másik. – Nekem nincs házam. Se kertem, se bokrom. Azt használom, ami akad…

− Szabadon élsz? – élénkül meg Marosvölgyi Bonifác. – Oda mész, ahová akarsz és akkor, amikor? Nekem bezzeg semmirekellő szolgáim vannak, nemegyszer lusták teljesíteni a parancsaimat!

− Kinn éltem hetekig az erdőben meg a mezőn, de csak az éhkoppot nyeltem – panaszkodik az ágon gubbasztó macska. – Élnek ott más macskák is, nálam ügyesebbek, akik sose próbálták megszelídíteni az embereket. De még nekik se mindig jut zsákmány.

− Zsákmány? – csodálkozik Marosvölgyi Bonifác. – Történelmi kifejezés… Nem gondoltam, hogy még használatos. Pláne nem, hogy még akadnak, akik zsákmányolnak.

Persze, Manul kuzin kivételével, tette hozzá magában, ám ettől zavarba jött, mert a logikáját, amelyre oly büszke volt mindig, sántításon kapta.

− Na, jó – enyhült meg végleg Marosvölgyi Bonifác, és kurrogó torokhanggal birkózni hívta Tódit, s amíg egymást gyűrték, gyömöszölték, az ágrólszakadt macska leugorhatott az ágról, majd a fügefát használva létraként, átjuthatott a téglakerítésen.

Marosvölgyi Bonifác kisvártatva visszacammogott a házába. Békülékeny hangulatban hozzádörgölőzött a szolgáihoz. Zsákmány, erdő, mező, puszta, sorolta magában, és megborzongott. Drága dolog a szabadság, túl nagy árat kell érte fizetni…

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: