Bene Zoltán

AZ IKERSZIGET LAKÓI

AZ IKERSZIGET LAKÓI

– Az ikersziget madártávlatból olyan lehet, mintha egy szelídzöld, csaknem szabályos kört ölelne körül egy haragoszöld színben pompázó, keskeny gyűrű. Ilyennek láthatják az angyalok – révedt a semmibe a vén Fernandó. Hajdan a Tulipán nevű vitorlás első tisztje volt, aki szívesen mesélt unokájának a kalandjairól.

– A kívül húzódó haragoszöld földgyűrűt és a belső, szelíden zöldellő földdarabot semmi nem köti össze, csak minden évben egyszer, a tavaszi apály idején. Ilyenkor a gyűrű lakói fegyverrel a kezükben kelnek át a belső földre. A gyűrűn a halászok nemzetségei élnek, a belső földön a szántóvető családok. A halászok elveszik a megtermelt élelmiszer háromnegyedét, cserébe csupán néhány kosár halat adnak. A mozgékony halászok ügyes hajósok, a röghöz kötött szántóvetők azonban nem értenek a tengerhez. Valójában a halászok uralkodnak. És uralmuk mindenre kiterjed.

– Mindenre? – kapta föl a fejét az unoka.

– Bizony – bólintott az öreg. – Sőt, a belül fekvő földdarab foglyai halhatatlannak gondolják a halászokat. Ennek két oka van. Az egyik, hogy valahányszor begyűjtik a járandóságukat, álarcot viselnek. A szántó-vetők ezért azt hiszik, mindig ugyanazok jönnek el hozzájuk.

– Ez nem szép történet – jegyezte meg az unoka.

– Életem során többnyire csúnya történetekkel találkoztam – felelt a vén tengeri medve. – Ne folytassam?

– De, folytasd!

– A napok végtelen sora egyhangúan telik a szántóvetők életében. Szigetük olyan, mint egy csodálatos, gazdag kert. Vetésük hozama bőséges, fáik gazdagon teremnek jóízű, dús levű gyümölcsöket, háziállataik szaporasága párját ritkító, a hús, amit adnak, ízletes. Bőségben élhetnének, ha a halászok nem fölöznék le munkájuk gyümölcsét.

– És miért hagyják? – kerekedett el az unoka szeme.

– Ez az igazi kérdés! – simogatta kecskeszakállát Fernandó. – Úgy tudom, csak egyszer próbáltak fellázadni. Valamikor nagyon régen esett meg az is, apály idején.
A földnyelv azonban, amely apálykor előbukkan a tenger habjai közül, olyan keskeny, hogy egyszerre csak két ember léphet rá, így nagyon könnyen védhető. Az idők ködös homályába vész a hősies próbálkozás, és csakis azért eshetett meg, mert akkoriban a szántóvetők még nem hitték istennek a gyűrű lakóit. Ma már semmiképpen nem lázadnának.

– Mert ma már istennek hiszik a halászokat.

– Igen.

– Azt mondtad, ennek két oka van.

– Azt bizony.

– De csak egyet árultál el!

– Látom, figyelsz – nyugtázta mosolyogva a nagyapa. – A másik ok a csodálatos ének, amely minden éjjel felcsendül a gyűrűn. A szántóvetők azt hiszik, a halászok énekelnek. Valójában egy virág az. Hatalmas, tarka, húsevő virág, amely minden szürkületkor dalra fakad, mert így csalogatja magához a hangversenybogarakat. Ezek nagy számban élnek a belső földön meg a gyűrűn is, és nem tudnak ellenállni a virágéneknek: egyenesen a húsevő növény torkába repülnek. Az éneklő virágot féltve őrzik a halászok, nehogy a magja elszaporodjon a belső földön is.

– A szántóvetők tehát örökre rabszolgák maradnak?

– Egyszer talán terem közöttük egy hős – merengett Fernandó –, aki felborítja az évezredes rendet. De erre még várni kell.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: