Barna Benedek

A MINDEN KÍVÁNSÁGOT TELJESÍTŐ GÉP

A MINDEN KÍVÁNSÁGOT TELJESÍTŐ GÉP

A Bergengócia és Nemleledfölde közt elterülő tenger közepén található a Soselátod-sziget. Ott, a világtól rejtve él a bumbukok népe. Látogató ritkán vetődik el hozzájuk, de néha arra téved egy-egy utazó. Egyszer megjelent a szigeten egy kalmár, aki a messzi Lárifáriországból érkezett, különleges portékával: bőrönd méretű eszköz volt nála, amelyről azt állította, bármilyen kívánságot teljesít. Nem akartak hinni neki, de hamar kiderült, hogy igazat beszél.

Valaki kacsasültet kívánt, mire a gép elrepült, egy gácsérral tért vissza, sütővé alakult, és hamarosan elkészült a kívánt étel. Egy másik ember aranyrudat kért, a szerkezet ismét elszállt, később fémtörmelékkel megrakva tűnt fel, majd újfent alakot váltott: kemenceként megolvasztotta a darabkákat, a keletkezett masszát kavargatta egy ideig, végül formába öntötte. Mindenki ámulatára csillogó aranytömb lett a végeredmény.

Mikor látták, mire képes a gép, a bumbukok megrohamozták a kalmárt kívánságaikkal. Ő azonban azt mondta, nem az emberek kéréseit jött teljesíteni, hanem hogy eladja a gépet. De csak egy uralkodónak lehet annyi kincse, hogy meg tudja fizetni az árat, amit kér. A bumbukok a királyuk elé vezették a kalmárt és hangosan követelték a gép megvásárlását.

A király hümmögve fogadta a masináról szóló beszámolót. Persze, maga is látni akarta, mit tud a szerkezet. Az uralkodó kérésére az alakváltó szerkezet kikevert egy kenőcsöt, amely minden sebet be tud gyógyítani, aztán nemesített egy bokrot, aminek egyetlen szem bogyójával egész napra jóllakhat az ember.

A király megkérdezte a kalmártól, mit várna a minden kívánságot teljesítő gépért cserébe. A kereskedő a királyi kincseskamra felbecsülhetetlen értékű csecsebecséit kérte, ezeket ugyanis sehol másutt nem tudta megszerezni. Az uralkodó sokallta az árat, de némi gondolkodás után kijelentette: hajlandó minden kincset odaadni, ha az ország bölcsei sem tudnak olyat kérni, amit a masina képtelen megcsinálni.

A kalmár rábólintott, így hát a király össze-hívta bölcs tanácsadóit, azok pedig sorolták a legkacifántosabb ötleteket. Ám egy sem volt, ami gondot okozott a gépnek. Aztán egyszer csak a király lánya odasétált a kalmárhoz és a fülébe súgott valamit. Erre az elsápadt, hóna alá kapta a gépet, mélyen meghajolva elnézést kért, és sietve távozott. Mikor a király értetlenkedve megkérdezte a lányától, hogy mit mondott, a királylány elmosolyodott.

– Megkértem, hogy a gép csináljon egy másolatot magáról.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: