Szigeti Zoltán

BALZSAMFŰ ÉS ÖRDÖGRAKOLYA

BALZSAMFŰ ÉS ÖRDÖGRAKOLYA

Erdőben járva megfigyelted már, milyen fák vesznek körül? Észrevetted, milyen bokrok, virágok, gombák vannak az erdő alján?

Bükkerdőben láthatod, hogy gyér az aljnövényzet, nincsenek bokrok, mert a magas és sűrű fakoronák kevés fényt engednek át. Legfeljebb kora tavasszal, még lombfakadás előtt vannak virágzó, lágyszárú növények a bükkösben. A tölgyek erdejében a fák lombján a fény jobban áthatol, ezért az aljnövényzet gazdag, több szintű, azaz a cserjék – leggyakrabban a kökény, húsos som, galagonya – alatt füvek és lágyszárúak által alkotott gyepszint is kialakult. Az öregebb tölgyek törzsének kérgén mohák telepednek meg.

Egyes sziklás erdőkben, de leginkább a tölgyesekben májusban-júniusban tömegesen is nőhet a laza virágzatban bókoló fehér, illatos virágú gyöngyvirág. Levelei nagyon hasonlítanak az utóbbi években a konyhában különösen divatossá vált medvehagymához. Ha valaki nem figyel, és gyöngyviráglevéllel készíti el az ételét, még azélete is veszélybe kerülhet, mert levele a szívnek ártó anyagokat tartalmaz. Ezért is illetik gyakran a májusi gyilkos névvel.

A rétek, mezők sok színes szépséget kínálnak nyaranta, melyek nemcsak gyönyörködtetőek, hanem hasznosak is. Gyógyító hatású anyagokat találhatunk számos növény levelében, szárában, gyökerében, sőt a virágokban, de a fák kérgében, gyantájában vagy akár a magokban is.

A kamilla szerény külsejű növény. Virágait megszárítva, majd főzetet készítve belőlük, gyulladásos bajaink kúrálására használhatjuk. A kakukkfű, amivel vadon, mészkőhegyeinken vagy kevésbé nedves füves réteken találkozhatunk, ételek ízesítésére használható, leveleiből teát készítve pedig köhögésünket is csillapítja. Miért kapta ezt a meglepő nevet? Azt mondják, virágzását a kakukkmadár életének egyes eseményeivel, például a megérkezéssel, a megszólalással hozták kapcsolatba. (De erre a magyarázatra én nem vennék mérget!) Sok más népies neve is van, például kakucskafű, balzsamfű, démutka, töményfű, melyeknek már nincs közük a kakukkhoz.

A macskagyökér akár másfél méter magasra is megnő, és szinte kábítószerként hat a macskákra: gyöktörzsének illatától a macska révületbe esik, és vadul dörgölőzni kezd a növényhez – innen kapta a nevét. Az ember számára ez a szag kissé kellemetlen, de a hatóanyag éppen fordítva, azaz nyugtatóan hat. A vérehulló fecskefű utak szélén, parlagon gyakori, de kertekben is előforduló növény. Érdekessége, hogy hajtását megtörve narancssárga tejnedv cseppen ki belőle, amit a népi gyógyászatban szemölcsökre, és más bőrbetegségekre használnak. A mezei iringó ernyősvirágzatú növény, aminek a földből kiszakadt, tüskés levelű, ágas-bogas száraz egyedeit a szél a mezőn úgy görgeti, mintha az ördög hajtana egy szekeret. Ez a látvány késztette az embereket, hogy a beszédes ördögszekér, ördögrakolya neveken illessék.

A mezőkön vagy akár az árokparton szemünkbe tűnő piros pipacs vagy a kék búzavirág élénk színeikkel kellemes látványt nyújtanak. Ha természetes élőhelyeikről kiszabadulnak és a kultúrnövények tábláiba kerülnek, már nem tetszenek annyira, hiszen ott csak közönséges gyomnövények.

Kapcsolódó segédanyagok: