Szigeti Zoltán

AZ EMLÉKEZÉS ÉS FELEJTÉS VIRÁGAI

AZ EMLÉKEZÉS ÉS FELEJTÉS VIRÁGAI

Sokféle növényi kivonat segíti az agyműködést. A mai gyógyszerek többségének hatóanyagait egykor közvetlenül a növényekből nyerték ki aprítással, főzéssel és más trükkökkel. Ezek az anyagok a koncentrációs, a tanulási és gondolkodási képességünket javítják.

A páfrányfenyő az egyik legrégebbi, ma élő növényfaj, már több mint 65 millió éve megtalálható a Földön. Kínából került Európába, ma is parkok, kertek jellegzetes fája. Érdekessége, hogy termése nagyon büdös, levele szokatlan formájú. A benne található értékes anyagok – megfelelően kivonva – serkentik a véráramlást az agyban, így javul az agy sejtjeinek ellátása tápanyagokkal, energiával, ami jobb memóriát, nagyobb éberséget eredményez.

A kislevelű bakopa, más néven brahmi,indiai eredetű, vízkedvelő gyógynövény. Úgy is hívják, hogy „emlékezetnövény”, mert a belőle készült tea véd a felejtéstől. Nem tanul helyetted, önmagában nem leszel tőle okosabb, de hatóanyagai fokozzák a tanuláskészséget, a tanulás sebességét is. Hazai erdeinkben, rétjeinken, sőt akár kertjeinkben is találkozhatunk olyan növényekkel, amelyek valamilyen módon segítik elménk működését. Ilyen a több ezer éve ismert hatású citromfű – ennek levelét megdörzsölve kellemes, citromra emlékeztető illatot érzel. A leveléből készült tea a koncentrálóképességet segíti. Így hat a zsálya is, ami ráadásul a hosszú távú memóriát is javítja. A növényekből készült kivonatok, teák nem hatnak egy csapásra, de rendszeres fogyasztásuk kisebb-nagyobb segítséget jelent a figyelem lankadása, az emlékezet fakulása ellen.

Az erdőben sétálva talán már te is találkoztál a télizöld meténg nevű, szép, kék virágú növénykével. Ennek egyik anyaga úgy javítja a memóriát, hogy segíti az agysejtek oxigén- és glukóz- (ez egy cukorféle) felvételét. Magyar gyógyszerészek találtak rá a hatóanyagra, és fejlesztettek ki belőle egy gyógyszert, amire gyerekeknek nincs szüksége, de a korosodó emberek emlékezetének jó segítője.

(A folytatás a nyári számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: