Ács József

HIÁ_ _OS VILÁG

HIÁ_ _OS VILÁG

Képzeld csak el, milyen volna a világunk ny nélkül!

Nincs benne se nyelv, se nyelvtan, se alany, se állítmány. Nincs benne fény, és nincs benne árnyék, világosság és sötétség azonban igen. A nappalt és az éjszakát nem köti össze alkonyat, a tavaszt és az őszt a nyár. Az észak, dél és kelet mellett a nyugat ismeretlen – igaz, irányok sincsenek. Nincs nyugtunk, se nyugalmunk – igaz, nyüzsgés sincs. Az ajtót sem nyithatod ki, legfeljebb kitárhatod. Semmire sem mondhatod: „enyém”.

Nem nyerhetsz, de nincs nyomor és nincsenek nyavalyák. Nincs kanyaró, semmilyen járvány sem fenyeget, sőt, maga a fenyegetés is képtelenség. Nem hasít belénk nyilalló fájdalom, nem nehezedik nyomás a mellkasunkra. A szúró, égető érzésektől nem menekülünk meg, és sajnos, enyhíteni sem tudjuk ezeket, de ha meg is betegszünk, nem érezzük nyűgnek. Nincs nyakunk, tenyerünk, könyökünk, koponyánk – ez nem könnyebbség, de hátrányunk sem származik belőle. Hányni sem tudunk.

Ebben a világban semmi sem kemény. Semmit sem eszünk nyersen. Edények, tányérok és serpenyők híján fazekat, tálat, csuprokat használunk. Ebédre soha nincs cseresznyeleves, tarhonya, bárány, gesztenye, nyúl. Burgonya sincs, krumpli igen. Senki nem iszik konyakot. Nincs kenyér, akad viszont kifli, zsömle. Lenyelni sajnos, egyiket sem tudjuk. Nincs a szánkban nyál. Nem érzünk fanyar, savanyú, kesernyés ízeket, de keserűt, sósat, édeset igen. Könnyet nem hullatunk.

Nincsenek élőlények, de állatok igen. Nincsenek növények, nincsenek hernyók. Virágok ugyan vannak, de sosem nyílnak ki – a bimbók mégis kifeslenek. Fonnyadás nincs, csak hervadás. A fák közül a nyírfák, nyárfák, fenyők, jegenyék ismeretlenek, csakúgy a berkenye, a galagonya. Az erdőket járva vargányát nem gyűjthetünk. A lovaknak nincs sörényük, nem nyeríthetnek és nem nyargalhatnak. Szaladni, futni szerencsére szabad. Kanyarodni nem.

Az állatok sosem verődnek nyájba. A madaraknak nincs szárnyuk, a halaknak uszonyuk. Nyuszt, menyét, görény, patkány nem jár a kertek alatt. Egyetlen állat sem hagy nyomot. A vadászok nyíllal, buzogánnyal, a halászok szigonnyal nem dolgozhatnak, kunyhót nem építhetnek. Az állatfajoknak nincsenek nőstényeik, mégis szaporodnak, hiszen a tehenek, ünők, kancák, szukák, kocák, tojók teszik a dolgukat. A macska bajban van, mert a nőstényének nincs külön neve. Ráadásul nem nyávoghat, marad a miákolás.

Nincsenek lányok és asszonyok, csak nők. De élnek a mamák és nagymamák. Senki sem magányos. Nem találkozhatunk szörnyekkel, banyákkal és sárkányokkal, senki sem csúnya, nem fenyegetőzik és nem gúnyolódik másokon. De vigyázat! Ismert a csúfság és a csúfolkodás. Igaz, senki sem érzékeny rá, senki sem nyafog vagy kényeskedik. Nincs sunyiság, kunyerálás, henyeség, hanyagság, renyheség, tunyaság, tohonyaság. Szunyókálni nem lehet, csak aludni – ámbár itt nehézséget okoz, hogy a szemünket nem tudjuk lehunyni. Se redőny, se függöny, se dunyha. Vékony szövetet, esernyőt nem gyártanak. Zuhanyozás helyett marad a fürdés. Legénykor híján a fiúk hirtelen válnak férfiakká. Munkát vagy helyben, vagy távol találnak, a környéken nem, mert semminek nincs környezete. Talán ezért nincsenek tanyák.

A matematika nem bonyolult, mégsem könnyű, mert nemcsak nyolcas szám nincsen, de mennyiségek sem. Azt sem tudjuk megkérdezni, hány alma van a tálon. Nincsenek függvények – talán mert nincsenek arányok sem, így semmit nem lehet semmihez viszonyítani. Egyetlen számításnak sincs eredménye és bizonyítani sem lehet semmit.

Ez a világ nem ismeri a könyörületet. Nincsenek hagyományok, nincs karácsony. Nincs arany. Semmi sem látványos – például szivárvány sem jelenik meg az égen. A számítógépek képernyő nélkül működnek. Az emberek élmények és benyomások híján élnek – és igényük sincs ilyesmire. Nem tudják megkülönböztetni a lényegest a lényegtelentől, az érvényest az érvénytelentől. Ezek után nem meglepő, hogy erényeik sincsenek, senki sem hallott például a szerénységről. Nem foglalkoztatják őket talányos problémák, nem tanulmányoznak semmit: nincs tudomány. Nincsenek könyvek és nyomtatott sajtó, nincsenek tények, nincsenek botrányok. Semmi nem nyilvánvaló, semmi sem bizonyos, és senkinek sincs véleménye, de ha volna, sem kényszeríthetné másokra. Nincs alkotmány, nincsenek törvények, még sincs önkényuralom. Ennek ellenére semmi remény. Senki sem tud kormányt alakítani. De ismeretlen a reménytelenség is.

Nincsenek nyugdíjasok, mert nincs nyugdíj. Egyetlen gyógyszer sem vényköteles. Áram van, villany nincs, a villanymozdonyról nem is beszélve. Bútorok készítésekor nem használnak enyvet, legfeljebb ragasztót. Állványzat híján nem épülnek tornyok, kémények. Nincs bányászat. Ez végső soron érthető, hiszen nincs anyag.

Olyan világ, ahonnan hiányzik az ny, szerencsére nincs. Onnan ugyanis semmi sem hiányozhatna.

Kapcsolódó segédanyagok: