Reszler Gábor

A ZÖLD ARANY VÉDELME

A ZÖLD ARANY VÉDELME

Évezredekkel ezelőtt a kontinenseket hatalmas kiterjedésű erdők borították, amelyek növényeikkel és állataikkal táplálták az embert, alapanyagot kínáltak a lakóházakhoz, használati eszközökhöz. A népesség növekedésével egyre több fára lett szükség, és az évszázadok során az emberi mohóság mind nagyobb darabokat irtott ki az erdőségekből, miközben megfeledkezett a fák pótlásáról. Valóságos világvég hangulat, fahiány miatti pánik alakult ki a 16. század végére Európában. Különösen a németajkúak által lakott térségekben aggódtak a katasztrofális tűzifahiány miatt. Az ércek kiolvasztásához, a tengerjáró hajók építéséhez is nélkülözhetetlen faanyag nehézkes beszerzése az európai gazdaság egészét romlással fenyegette.

Fakorszakként emlegetik a történészek a régi évszázadokat, amikor a fa volt a mindennapok nélkülözhetetlen üzemanyaga, az épületek és gépek nyersanyaga, az egyedüli segítség a hideg időjárás túléléséhez. Lassan feledésbe merültek a hagyományok, amelyek féltő tisztelettel övezték a rengetegeket. Elfelejtődött az ősi népek fakultusza. A Közép- és Nyugat-Európában élt kelták a fákat az emberek őseiként tisztelték, és világképükben megjelent a magyar mesék égig érő fájára emlékeztető szent fa három világa. Az éginek gondolt lombkoronában istennők és istenek lakoztak. A fa törzse foglalta magába a földi tartományt, a gyökérzet az ősi tudás és az örökkévalóság lakhelyéül szolgált. A kelták tizenhárom holdhónapjuk mindegyikét egy-egy fának szentelték. Legféltettebb szent ligeteik tölgyes erdők voltak, közepükön állt az egységet és biztonságot jelképező legnagyobb fa. Annak lombja alatt avatták vezéreiket. A szent fa melletti kisebb fát gyökerestől elvitték a csatába, hogy a hadiszerencse melléjük szegődjön.

Az erdők kifosztása végzetes kárt okozott. A farengetegek letarolása a talajréteg pusztulásához vezetett, ezért létfontosságúvá vált az erdőségek gondozásának tudománya, az erdészet. Az első átgondolt erdőtelepítés III. Alfonso portugál király nevéhez fűződik, aki fenyőket ültetett a hajóépítéshez kivágott fák helyébe. Egy szászországi bányaigazgató erdészetről szóló könyvében tűnt fel először a környezetvédelemben gyakran használt fenntarthatóság fogalma. A faültetvények kialakításának gyakorlatát John Evelyn (ejtsd: dzson evelin) angol író, kertész népszerűsítette a Brit-szigeteken. A mintát követte XIV. Lajos minisztere, Colbert (ejtsd: kolber), aki a francia haditengerészet jövőbeni igényeire gondolva hatalmas tölgyerdőt telepített. A fák a 19. század közepére felnőttek, de akkorra már gőzhajókkal kezdték felszerelni a francia hadiflottát.

Az erdőgazdaság és az erdővédelem számos országban kiemelt figyelmet kap napjainkban. A finnek zöld aranyként emlegetik országuk fenyveseit. A svédek az elsők között hozták létre az erdészeti iskolákat a 18. század végén, ahonnan azóta erdészek és erdei szakemberek nemzedékei kerültek ki. A felhalmozódott tapasztalatok azt mutatják, nem jó megoldás pusztán a gazdaságos fakitermelésnek alárendelt telepítés. Csak az őshonos fafajtákból növekvő erdők válhatnak rovarok, madarak és vadak természetes menedékévé.

Kapcsolódó segédanyagok: