Victor András

A VÍZIPÓK HÁZA

A VÍZIPÓK HÁZA

Biztosan ismeritek a Vízipók, csodapók című rajzfilmsorozatot. [A Youtube-on meg is nézhetitek!] A mese – sok más természeti érdekességgel együtt, ami a vízben és a víz körül látható – a búvárpókról vagy más néven vízipókról szól, s találó a címe is, hiszen a vízipók valóban „csodapók”. Kétségtelenül különleges, hogy egy pók a vízben él. Nincs más pókfaj a világon, amely bemenne a víz alá; ez pedig ott él, ott táplálkozik, ott szaporodik. Még a hálója is a víz alatt van. De ennek a hálónak egészen más a feladata, mint a „rendes” pókok hálójának.

Az erdők-rétek pókjai olyan hálót szőnek, amellyel elfoghatják a repülő rovarokat. Ilyen a keresztespók gyönyörű, kör alakú hálója, amelyet fák-bokrok ágai közé feszít ki – függőlegesen.
S ilyen a vitorláspókok kicsit kusza – vízszintes – háló-szövedéke, ezeket bokrok alján vagy a levelei között figyelhetjük meg.

A vízipók víz alatti hálója egészen más. Nem is rovarfogásra szolgál, hanem hogy a kis, nagyjából egy centiméteres állat ott lakjon. A hínárral és más vízi növényekkel sűrűn benőtt tavacskákban élő pók a hálója segítségével parányi búvárharangot készít. Ezt a feladatot nagyon ügyesen oldja meg. Leúszik 2–3 centire a vízfelszín alá, s ott a fonalát levelekhez, vékony ágacskákhoz ragasztva elkészít egy vízszintes szövedéket. Ez a hálója. Ezután a vízfelszínhez úszik, ott fejjel lefelé fordul, egy pillanatra kidugja potrohát a szabad levegőre, majd visszamerül a vízbe. A potrohán lévő, különlegesen selymes szőrszálak azonban nem nedvesednek át, nem engedik ki maguk közül a levegőt. Így a vízbe visszabújt kis pók potroha ezüstösen csillogó levegőbuborékban van.

Miért olyan fontos a vízipóknak a szőrszálak közé zárt levegő?

A pók leúszik a vízszintes szövedék alá, lábával lesöpri potroháról a lehozott levegőt, amely szabad buborékok formájában fölszáll a szövedékig. Ott azonban megakad, s kicsit megemeli a háló közepét. A pókocska sokszor fölmegy levegőért, s mindig ugyanoda, a szövedék alá gyűjti. Ahogy az összegyűjtött levegő egyre nagyobb buborékká gyarapszik, egyre magasabbra domborítja a szövedék közepét. A kialakuló, levegővel telt búvárharangot a kis pók addig növeszti, míg végül be tud mászni a maga gyűjtötte levegőbuborékba.

(A folytatás a nyári számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: