Vibók Ildi

A VALÓDI ŐSERDŐ

A VALÓDI ŐSERDŐ

Amikor mami kitalálta, hogy kiránduljunk az őserdőbe, nem hittem a fülemnek. Mert nekem az őserdő addig az Amazonast körülvevő óriási esőerdő volt, veszedelmesen tekergő mérges kígyókkal, villogó szemű nagymacskákkal és majdnem annyi madárpókkal, mint amennyi papának van. Ráadásul az Amazonas Dél-Amerikában van, ahová repülővel kell utazni, mi pedig még soha nem repültünk. De azután kiderült, hogy mami a Csörgővölgyi Erdőrezervátumra gondolt, mert az is őserdő, csak Magyarországon, egészen pontosan a Mátrában. És ahhoz, hogy oda elmehessünk, elég az autónk, a túracipőink és a hátizsákunk szendvicsekkel meg vízzel. És kell hozzá egy engedély – hogy bemehessünk.

Engedély? Annyira veszélyes az a hely? – kérdezte hugi. És akkor papa elmesélte, hogy ez pont fordítva van. Nem az őserdő veszélyes ránk, hanem mi, emberek lehetünk veszélyesek rá.

Mert az erdőkre gyakran úgy gondolunk, mint használati tárgyra. Ha csak turisták vagyunk – szóval vendégek –, akkor is ordibálunk, rohangálunk és összeszedünk tücsköt-bogarat, gombát vagy ami a kezünk ügyébe kerül. De nem ez a legnagyobb baj. A legtöbb erdőlakó türelmes a kirándulókkal, mert nincs más választása. Az ipar sokkal nagyobb károkat okoz. Mert a fákat gyakran kivágják gazdasági okokból, és persze van, hogy újra ültetik, de hogy közben hogyan érzik magukat az ott élő állatok, azzal senki sem törődik.

Szerencsére mostanában egyre többen figyelnek az őserdőkre vagy öreg erdőkre. Ezek védett erdőterületek, ahol az emberek már semmibe sem piszkálhatnak bele. Nem vághatják ki a fákat. Egyetlen egyet sem! Még akkor sem, ha már több, mint százéves. Mert az igazi őserdőben ott hal meg minden fa, ahol született. De előtte még árnyékot ad, oxigént termel, termést érlel a mókusok, a vadmalacok, sünök – szóval egy csomó erdőlakó örömére. Vagy kukacokat bújtat a kérge alatt, meguzsonnáztatva ezzel a madarakat. Az ágakon helyet ad a fészekrakónak, de segít azoknak az állatoknak is – denevéreknek, mókusoknak, peléknek, baglyoknak –, akik inkább kényelmes odúkban szeretnének élni. És amikor annyira megöregszik, hogy magától kidől, akkor is értékes. Mert vannak gombák, amik az elpusztult fákon élnek. És vannak állatok – például egyes cincérfélék –, akik a petéiket ezeknek az elpusztult fáknak a kérge alá rakják, és a kikelő apróságok a halott fát eszegetik, amíg elő nem bújnak. Ezért kell a kidőlt fákra is vigyázni, mert ha idő előtt kályhába, asztalosműhelybe vagy papírgyárba kerülnek, ahelyett, hogy a helyükön maradnának, az sok-sok állat pusztulását okozhatja.

A hatalmas, öreg fák másképp is segítenek nekünk. Míg gyökereikkel a meredek lejtőkön kapaszkodnak, megakadályozzák azt is, hogy egy kiadós felhőszakadás lesodorja a talajt. Mert a földcsuszamlások – ahogy a tudósok ezt a jelenséget nevezik – nagyon nagy veszélyt jelenthetnek a völgyekben élő emberek számára.

Világos, hogy minél öregebb egy erdő, annál többféle növény akad benne, és annál többféle állatnak nyújthat táplálékot és otthont. Vigyázni kell rájuk!

Csak a lábnyomunkat hagyjuk ott. Csak az emlékeket visszük el – tartja a mondás.

És az öreg erdőkre ez ezerszeresen igaz!

Kapcsolódó segédanyagok: