Pánti Irén

A TITOKZATOS UNIKORNIS

A TITOKZATOS UNIKORNIS

A képzeletbeli unikornis (más néven egyszarvú) már az időszámításunk előtti évszázadok legendáiban is élt. Az ókori történetírók, Arisztotelész és Plinius írtak titokzatos alakjáról. De hol egyszarvú lóhoz hasonlított, jókora szarvval homloka közepén, hol kecskebakra emlékeztetett, bár nyaka és feje lóformájú volt, máshol meg feje, mint a szarvasé, karcsú, hosszú nyakán sörény lengett, lába vékony, akár az őzgidáé, patája hasított. Szilaj állat, de szilajságában is kecses. Az emberek csodájára jártak.

szinte láthatatlan lény
Az ábrázolásokban annyi volt a közös, hogy a titokzatos állat homloka közepén hosszú, nyárs formájú szarvat viselt, amelyet mintha ügyes kezű mesterek készítettek volna. A monda szerint az egyszarvú gyors, szinte láthatatlan lény, egyetlen vadász sem tudta megközelíteni. Ám ha egy szűz lány megjelent a közelében, az állat odaszaladt hozzá, ölébe hajtotta a fejét, és a lány simogatásától megszelídült, kezessé változott. Ezt az idilli állapotot ragadta meg Leonardo da Vinci (ejtsd: leonárdó da vincsi) és Raffaello. Az unikornis az erő, a bölcsesség és a tisztaság szimbóluma, ám voltak, akik vadnak és féktelennek tartották.

Alakjához számos legenda fűződik, például tejével táplálta Artúr királyt. Az Egyesült Királyság címerében ma is megtalálható, akárcsak Eger város címerében. A Bibliában is feltűnik alakja: Noé fel akarta venni a bárkájába, de nem fért el, ezért az özönvíz idején a szarvához erősített kötéllel vontatták a bárka után.

A nem létező egyszarvú nem létező szarva azonban annyira valóságos volt, hogy az aranynál is többet ért. Évszázadokon át a királyi kincseskamrák féltve őrzött kincse, mert azt gondolták, csodatévő az ereje: hatástalanítja a mérgeket, és mindenféle betegséget meggyógyít. Azt beszélték, mielőtt az unikornis ivott, szarvát mindig a vízbe merítette, és érintésétől a mérgezett víz is kristálytisztává vált. Ezt a képességét a középkorban igen nagyra értékelték. Akkoriban már sok mérget ismertek, és sok volt a méregkeverő is. Méreggel bárki eltehette vetélytársát vagy haragosát az útból. Az unikornisszarv ára különösen járványok idején emelkedett az égig. A patikákban a szarvat porrá törve a legáltalánosabb gyógyszerként adták el évszázadokig. Sok patika ma is az unikornis nevét viseli.

(A folytatás a nyári számban olvasható)

kép | Domenichino: A szűz és az egyszarvú, wikimedia.com

Kapcsolódó segédanyagok: