A szerk.

A SZIVÁRVÁNYKÍGYÓ

ausztrál mítosz

A SZIVÁRVÁNYKÍGYÓ

Réges-régen, az Álomidőben, amikor a múlt, a jelen és a jövő egy volt, a szivárvány kígyóvá változott, és lesiklott a földre. Hamarosan egy tábortűzhöz ért. Az emberek üdvözölték a kígyót, aki megtanította nekik, hogyan táncoljanak és énekeljenek.

Egy nap hatalmas vihar kerekdett. Két fiú beszaladt a kígyó sátrába, hogy menedéket leljenek. Ám a kígyó éhes volt, és egészben lenyelte őket.

Másnapra a kígyó elsomfordált. Amikor az emberek rájöttek, mi történt, üldözőbe vették.

A kígyó egy hegy köré tekeredve aludt. Közel lopakodtak hozzá, és felhasították az oldalát. Közben a két fiú a kígyó gyomrában papagájjá változott, és ahogy kiszabadultak, elreppentek.

A Szivárványkígyó felébredt. Nagyon feldühödött, és mérgében egyre erősebben szorította a hegyet, mígnem megremegett a föld, sziklák zúdultak alá. Viharfelhők tornyosultak, és leszakadt az ég, zuhogott az eső. A kígyó befúrta magát a földbe, és maga mögött hagyta a dombokat, tavakat és folyókat.

Álomidő

Az ausztrál bennszülöttek a föld minden alkotóelemét szentként tisztelik. Úgy tartják, az ÁLomidő egyik szelleme „álmodta meg” a fökdet. Az európaiak érkezésével azonban az Álomidő véget ért, a teremtés lezárult.

Tetszett a Szivárványkígyó legendája? Még 29 hasonló történetet olvashatsz a világ népeinek mondavilágából a Mítoszok 30 másodpercbencímű könyvben.

A Tudás 30 másodpercben sorozat minden kötetében 30 pörgős fejezet, tények, érdekességek, művészi igényű, humoros illusztrációk, 3 másodperces összefoglalók, 3 perces küldetések várnak rád számos témában a matektól a sporton át a dinoszauruszokig.

Most meg is nyerheted a könyvet! Szerinted milyen lények élhettek még az Álomidőben? Használd a fantáziádat! Mutasd be képzelt lényedet és történetét, készíts hozzá illusztrációt is!

Munkádat elektronikus vagy postai úton küldd el a Szitakötő szerkesztőségébe 2018. június 1-ig. A legszebb alkotások készítőit a Mítoszok 30 másodpercben című könyvvel ajándékozzuk meg.

babilonkiado.hu

Kapcsolódó segédanyagok: