Parapatics Andrea

A PILLANGÓ ESETE A MÉZESKALÁCCSAL

A PILLANGÓ ESETE A MÉZESKALÁCCSAL

Gyűjtsd össze, a báb szó milyen jelentéseit ismered! Egyelőre ne olvass tovább, próbálj meg minél többet felidézni… Hány jelentést találtál?

Biztosan eszedbe jutottak a kézzel vagy zsinórral mozgatott bábszínházi figurák, és talán az átalakulással fejlődő rovaroknak az az állapota is, mielőtt a lárvából felnőtté, például kifejlett pillangóvá válnak. De vajon gondoltál azokra a bábokra is, akiket zsinór nélkül ugyan, mégis irányít felettesük, munkatársuk, házastársuk vagy erőszakos barátjuk? Ők gyenge akaratú emberek, akik nem állnak ki a véleményük mellett, nem valósítják meg saját szándékaikat. Mindig csupán másoknak engedelmeskednek, csakúgy, mint a bábszínházi figurák és marionettbábuk az őket kezelő színészeknek.

A rövidke szónak további jelentései is akadnak. Régen a játékbabákat nevezték bábnak, bábunak. A népnyelv mézesbáboknak hívja a mézeskalácsból készült figurákat, amiket mézesbábosok árulnak búcsúkban és vásárokon. Ugyanez a szó szerepel délibáb szavunkban is, amely a hamisságra, a könnyen szertefoszló érzékcsalódásra utal, akár a Hortobágyon gyakran tapasztalható légköri jelenségről, akár az álmodozáskor szőtt ábrándképről van szó.

A nyelvvel foglalkozó szakemberek nemcsak a szó jelentéseit gyűjtötték össze szótárakban, hanem azt is kikutatták, mikor jelent meg először a magyarban a báb szó. A magyar nyelv írásos emlékeihez fordultak segítségért, vagyis olyan, akár többszáz éves dokumentumokhoz, amelyen magyar szöveg szerepel, vagy magyar is (például a latin vagy a német mellett), és amelyek ennyi idő után is fennmaradtak. Előfordulhat, hogy egy szó már korábban is megjelent a magyar nyelvben, de nem maradt róla bizonyítékunk. Biztosat csak a meglévők alapján mondhatunk. Így a báb szóról egyelőre annyit tudunk, hogy több mint ötszáz évvel ezelőtt is használták már: akkor, egy 16. századi munkában Baab formában jegyezték le, és a játékbabára utalt. Innen kapta a további évtizedek és évszázadok során új jelentéseit: a mézesbábok, a bábjáték figurái vagy akár a tekebábuk ugyanúgy embereket formáznak, mint a játékbabák. Ma már a mézeskalácsok és a bábjátékok állatalakok is lehetnek, de az eredeti kapcsolatot a szavak között az emberi figura jelentette.

Összefüggés van a bábszínházi és a való élet bábjaira vonatkozó jelentések között is: mindkettőt mások irányítják. Vagyis a másoknak engedelmeskedő embert olyan élettelen, akarat nélküli tárgyakhoz hasonlítjuk, amelyeket külső behatással lehet mozgatni: a bábokat zsinórral, az embereket szavakkal vagy tettekkel manipulálva. Ezzel a kapcsolattal a szókincsünk bővült is, meg nem is: nem keletkezett új szavunk, de egy új, elvont jelentés, egy új használati kör igen, és ez is fontos változás a nyelvben.

(A folytatás a téli számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: