Z. Karvalics László

A PATKÓSZEG ÉS A TÖRTÉNELEM

A PATKÓSZEG ÉS A TÖRTÉNELEM

Mindenkit foglalkoztat a történelem, amióta a mesék sárkányai, vitézei és királyai helyére a múlt igazi szereplői léptek. Valódi csaták, valódi hősök, birodalmak és népek, kereskedők, katonák, parasztok, felfedezők.

Először még csak nevekkel, eseményekkel és évszámokkal népesülnek be hajdanvolt korok. Aztán ismerkedni kezdünk a történeti folyamatok természetével, amely megbújik a tények és adatok mögött. Így jutunk oda, hogy még egy versike is történelemre taníthatja olvasóját. A jól ismert angol népköltés például arra, hogy egészen apró okoknak is lehet óriási szerepe abban, hogy miként dőlnek el nagy dolgok.

Egy szög miatt a patkó elveszett.
A patkó miatt a ló elveszett.
A ló miatt a lovas elveszett.
A lovas miatt a csata elveszett.
A csata miatt az ország elveszett.
Máskor verd be jól a patkószeget!
(Károlyi Amy fordítása)

Gondolkozzunk!

Valóban megeshet, hogy egy ország a kilazult patkószeg miatt vész el? Vagy gyanakodnunk kellene, hogy valami nincs rendben? Tegyük fel például a kérdést így: elveszhet-e a csata és az ország úgy is, hogy nem esik ki a szög, le a patkó, el a ló és a lovas. Hát persze – például, ha eleve sokkal gyengébb az egyik fél.

Vagy fordítva: megnyerhető-e a csata (és megőrizhető az ország) annak ellenére is, hogy az ütközetben meghal a legfontosabb lovas, az uralkodó? Igen – ha még így is nagy fölényben van az erősebb fél, és az uralkodó helyére lép egy másik hadvezér.

Ha nagyon pontosak akarunk lenni, így fogalmazhatjuk át a patkószeg-vers üzenetét: amikor minden szempontot számításba vettünk, és azok alapján a két fél esélye a nyerésre a csata kezdetekor nagyjából pontosan ugyanannyi, akkor véletlen, váratlan és kiszámíthatatlan történések is befolyásolhatják a végeredményt. Például a szokatlanul erős esőzés, amely feláztatja a talajt, és így a nehézlovasságot nem tudják bevetni. Egy eltévedt nyíl, ágyúgolyó vagy leeső lópatkó, amelyek miatt vezér nélkül marad az egyik fél. Egy félreértelmezett üzenet, ami a legérzékenyebb pillanatban vezeti rossz helyre a segédcsapatokat. Egy nagyszerű parancsnok, aki felismeri a kínálkozó lehetőséget, és jó döntést hoz, amellyel megfordítja a csata kimenetelét. Vagy egy származása miatt magas rangú, de felkészületlen tökfilkó téves helyzetértékelése és kudarcos akciója.

(A folytatás a tavaszi számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: