Szigeti Zoltán

A MELEG ILLATA

A MELEG ILLATA

Ha ültél már nyárestén a szabadban tábortűznél, vagy otthon a kandalló mellett, nemcsak a tűz melegét érezhetted, hanem élvezted fényes lobogását, esetleg pattogását, sőt az illatát is.

A tűznek nemcsak melege, fénye, de illata is van, ami attól függ, hogy milyen fával tüzelünk. A keményfák, például a kőris, tölgy vagy a bükk, gyertyán lassan égnek, bár nagy lánggal, és a kandallók üvegajtaján át is szépen mutatnak. A puhafák, például a nyír, vörösfenyő és más fenyőfélék gyorsan fellángolnak, de hamarabb ellobbannak. Ezek általában könnyen gyulladnak, de gyantatartalmuk miatt pattogva, néha szikrákat szórva égnek. Az akácfa füstje szinte fojtó, az égő diófa, nyírfa, körtefa, és a fenyőfélék illata viszont nagyon kellemes. Sokan szoktak égő faillatú gyertyát gyújtani akár otthon, akár a munkahelyen. Ez persze csak pótlék, mert a valódi tűz illatát utánozza, de nem látod a lángokat, nem hallod a tűz ropogását.

A fát elsősorban azért égetjük, hogy meleget adjon. A meleg érzetet másképp is biztosíthatja a fa, mert jó hőszigetelő, így házak építésére, külső burkolatára is alkalmas. Elsősorban a skandináv országokban és a tengerentúli Kanadában népszerűek a gerendaházak, rönkházak, de egyre többet láthatunk épülni Magyarországon is. Ne kertvégi bódékra, sufnikra gondolj, hanem lakóházra! Milyen lehet egy faházban lakni? Nincs benne hideg télen? Bizony nem, mert a fa – különösen a laza, porózus szövetű – rossz hővezető. Minél kisebb a fa sűrűsége, annál jobb a hőszigetelő képessége, tehát télen a hideg kint marad, a meleg pedig bent a házban.

A melegről nemcsak a lakás, a ház hőmérsékletével kapcsolatban beszélhetünk. Hallottad már azt a kifejezést, hogy szívmelengető? Vagy talán már használtad is, amikor olyat láttál, tapasztaltál, ami szép volt, számodra kedves vagy éppen megható? Ha adtál már valakinek vagy kaptál már egy csokor, vagy akár csak egy szál virágot, mit éreztél? Ugye, valami kellemes melegséget, anélkül is, hogy közben kisütött volna a nap, vagy bent a lakásban bekapcsolták volna a fűtést. Aztán itt egy másik szó: lélekmelegítő. Ezt több értelemben is lehet használni, mert jelenthet egy meleg, kötött pulóvert, de használják a forró italra is, például egy bögre meleg teára, amit hideg estén kortyolgattál. Ugye, milyen jól esett? Lélekmelegítő volt.

Hosszú időn át a fák lehullott leveleinek, az avarnak az égetése az ősz jellegzetes kesernyés, torokkaparós szagát adta, különösen, ha meggondolatlanul még nedvesen tették a tűzre. 2021. január elsejétől az egész országban tilos az avarégetés – ez a levegő tisztaságának védelme szempontjából nagy jelentőségű. Meg aztán a szabad levegőt minek melegíteni?

Kapcsolódó segédanyagok: