Vibók Ildi

A LÁTHATATLAN ELLENSÉG

A LÁTHATATLAN ELLENSÉG

Nem tudom, te hogy vagy vele, nekem az injekció mindig nagy mumus volt. Nagyi ugyan ezerszer elmondta, hogy csak egy szúnyogcsípés, de hát nem az, és különben a szúnyogokat se bírom, na. Persze, könnyű félni, mert a tű elég ijesztő, ráadásul a bökés fáj is, de apa elmesélte, hogy vannak dolgok, amik nem látszanak és nem is fájnak eleinte, mégis sokkal veszélyesebbek, mint egy szúrás. Ilyenek például a kórokozók.

Milliárdnyi láthatatlan baktériummal meg vírussal futunk össze nap mint nap, és ezek rengetegféle betegséget okozhatnak. Egészen súlyosakat is. Szerencsére a legtöbbünknek van egy titokzatos hadserege, ami éjjel-nappal azon ügyködik, hogy megvédjen a betolakodóktól. Csudálatosan szervezett, nagyon szemfüles és igazán komolyan veszi a feladatát! A neve immunrendszer.

Amikor a kórokozók a szervezetünkbe kerülnek – mert beszippantjuk, benyaljuk őket, vagy megsérülünk és a seb nyitott kapu nekik –, előfordulhat, hogy megbetegszünk. Lázunk lesz, fáj a torkunk, megy a hasunk, hányingerünk támad, vagy valami egészen más tünet jelentkezik. Gondoljatok csak a bárányhimlőre! Aztán egy kis pihenés után meggyógyulunk, és ezt az immunrendszerünknek köszönhetjük. De nem csak ezt. Ha voltál már bárányhimlős, biztos te is hallottad, hogy ne aggódj, ezt már soha többet nem kapod el. Az immunrendszered ugyanis nemcsak védekezni tud, hanem emlékezni is. Ha jön egy kórokozó, megküzd vele, lemészárolja, majd a győztes ütközetet elraktározza a memóriájában. Úgy is hívják ezt a képességet, hogy immunmemória.

 

Hogy miként harcolnak az immunrendszered sejtjei?

Van, amelyik egyszerűen felfal mindent, amiről úgy gondolja, hogy kórokozó, vagyis idegen. Összefut egy bacival, és annak annyi. Ez a falósejt.

Mások a fertőzött sejteket kutatják fel, aztán kíméletlenül lemészárolják azokat. Őket úgy is hívjuk, hogy ölősejtek. Ha vírus támad rád, azokat a sejteket, amikben tanyát ver, az ölősejtek pusztítják el. Így akadályozzák meg, hogy a szervezetedben a vírus tovább terjedhessen.

De a testedbe jutott kórokozók egy része – például a fránya bacilusok – nemcsak szaporodnak, hanem mérget is termelnek. A tudósok ezt bakteriális toxinnak hívják. A jó hír az, hogy ez ellen is tudsz védekezni, mert az immunkatonák egy része éppen ezeket a méreganyagokat semlegesíti. Speciális burkot húz rájuk. Amúgy, ha ez a csomagoló egység valami kóbor vírussal fut össze, azt is beburkolja. Így a vírus már nem képes a sejtekbe jutni, nem tud szaporodni, és nyert ügyed van! Persze még sok ügyes trükköt tud az immunrendszered, érdemes utánanézni!

Na jó, kérdezheted, de ha ennyire szuperül működik a védekező rendszerünk, minek ez a szurkapiszka?

(A folytatás az őszi számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: