Trogmayer Ottó

A LÁNY AZ NEM GYEREK

A LÁNY AZ NEM GYEREK

A lány egykor árucikk volt, néhány ma használatos szavunk is erre utal. Régen, ha a lány felserdült, azt mondták: eladó sorba került, s várt rá a vőlegény, ami a „vevőlegény” rövid alakja. Belőle lett a szülők veje (vője). A vőlegény a jegyajándékkal vette meg a menyasszonyt.
embertárs
Manapság már nevetségesen hangzik az „asszonyi állat” kifejezés, mellyel a nőket illették. Eredete a Bibliában rejlik, amelyben az Úr Ádámot a saját képére teremtette, s lelket fújt belé az orrán keresztül. Évát azonban Ádám bordájából formázta, de lelket nem adott neki, vagyis nem lett belőle ember. Csak a legújabb kor hajnala óta tartjuk az asszonyokat embertársnak. Bizony, én még hallottam, hogy valakit Szeged tájékán a családjáról kérdeztek, és azt mondta: „Két gyerök van. Mög egy lány.”

A kora középkorban nagyon gyakori volt a gyerekhalál. Nyugat-Európában minden negyedik, az északi vidékeken minden harmadik kisbaba egyéves kora előtt meghalt, és minden második gyerek 14 éves kora előtt. A fiú értékesebb volt, hiszen ahogy növekedett, egyre több nehéz, nagy erőt igénylő fizikai munkát lehetett rábízni, egyúttal bevonni a gazdálkodásba. A leánycsecsemőktől így könnyebb szívvel váltak meg.

(A folytatás az őszi számban olvasható)

Kapcsolódó segédanyagok: