Kovács Zoltán Tibor

A HOPPON MARADT BOSZORKÁNY

A HOPPON MARADT BOSZORKÁNY

A boszorkány épp a legújabb varázskönyvét lapozgatta, amikor észrevette, hogy két oldal összeragadt. Óvatosan szétválasztotta a lapokat.

– Ezt a két oldalt még nem is láttam! – motyogta horgas orra alatt.

… A legenda szerinti kívánságokat teljesítő aranyhal lelőhelye… Halászleányok és halászlegények keresik időtlen idők óta… X jelöli
a helyet, ahol az aranyhalat leled…

A boszorkány a bibircsókjaihoz kapott, majd megragadta a varázsseprűjét, és az ablakon át egyenesen a könyvben jelölt helyre repült. De ott csak növényekkel sűrűn benőtt, mocsaras és lápos tavat látott.

– Az a vacak varázskönyv biztosan régebbi kiadás lehet… – dünnyögte és visszarepült a házába. Útközben azonban támadt egy remek ötlete.

Hazaérve odasietett a könyvespolcához, és némi keresgélés után leemelt egy varázskönyvet. Göcsörtös kezével lapozgatta:

… Arany, aranyásó, aranyeső, aranyfog, ARANYHAL…

– Aha, ez az! Lássuk a hozzávalókat:

Egy bokréta vízililiom a világ legtisztább vizéből

Három szikkadt szúnyoglárva

Hét piros szemű vízipók pirítva, sózva vagy ecetbe mártva

Valamint tizenkét kiskanál békanyál…

– Ezekből mind van a kamrámban! – kacagott örömében. – Ráadásul pont a recept kétszerese! Miért ne készíthetnék egyből két aranyhalat? – dörzsölte össze csontos, száraz kezét, majd hozzálátott. Szorgosan dobálta a szükséges alapanyagokat két egymás mellé tett rézüstbe, és míg az egyiket a jobb kezével balra kavarta, addig a másikat a bal kezével jobbra keverte. Néhány órával később el is készült mind a két kotyvalék, és az egyikben lány aranyhal, a másikban fiúaranyhal úszkált boldogan.

A boszorkány – és fekete macskája – vágyakozva nézegette a két aranyhalat, aztán úgy döntött, összeönti őket, és szerencsét próbál.

– Van néhány bibircsókom… – motyogta a boszorkány, majd megköszörülte a torkát és a rézüst fölé hajolt. – Mindegyik akkor keletkezett rajtam, amikor átkot szórtak rám. A bibircsókok rossz tulajdonsága, hogy csak akkor tűnnek el, ha az átkot visszavonják, és csak az vonhatja vissza, aki az átkot küldte.

De az aranyhalak nem figyeltek a boszorkányra, mert éppen egymás kívánságait teljesítették, és mire a boszorkány felocsúdhatott volna, eltűntek.

A boszorkány megfogadta, hogy többet nem rendel az internetről varázskönyvet, és nem készít két varázslatot egyszerre.

Mesemondó | Horgas Judit

Kapcsolódó segédanyagok: