A szerk.

A CSODA

PÁLYÁZAT ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

A CSODA

A mesékben a hősök legtitkosabb vágyai teljesülnek, méghozzá éppen azok, amelyekre a valóságos élet körülményei közt semmi esély sincs. A szegény ember legkisebb fia elnyeri a királylány szerelmét és a fele királyságot. A mindenéből kifosztott, gonosz mostohától szenvedő lányt megmenti és jólétbe viszi a herceg… és így tovább.

A halász és a kívánságteljesítő aranyhal története is erről szól. A halász ugyanis a sok meseváltozatban mindig szegény, legtöbbször öreg, már alig van ereje a munkához, és olykor nagyravágyó, házsártos feleség is gyötri. A kétségbeesett ember korgó gyomorral mégiscsak elindul halászni, régi szerszámai ócskák, csónakja is javításra szorulna, minden annyira reménytelen, s valóban: egyetlen ujjnyi halacska akad csak a hálójába.

A halász nézi a kis hal vergődését, s egyszerre megérti – bár kimondani nem tudná –, hogy ez a lény még nála is reménytelenebb helyzetben van, s hogy éppen őneki kiszolgáltatott. Képzelete egyszeriben megnagyítja, arany fénybe öltözteti és kívánságteljesítő, beszélő hallá változtatja.

A hal csodát tesz vele, ő meg élni engedi a halat. És a beszélő, tehát gondolkodó hal hogyan vélekedik a csodáról? Vele csak megtörténik vagy ő is irányítja már kettejük sorsát?

Engedd szabadjára képzeletedet, írd és rajzold le, vagy más módon ábrázold, mi és hogyan történt a vízpart közelében lebegő csónakban!

Munkádat küldd el postán vagy elektronikusan a szerkesztőség címére 2021. április 5-ig!
info[kukac]szitakoto.com | 1122 Budapest Kissvábhegyi út 4-6/b.

A legötletesebb, leggondosabb munkák készítőit megjutalmazzuk.

Kapcsolódó segédanyagok: