Szekeres Júlia

A BESZÉLŐ ZEBRA

A BESZÉLŐ ZEBRA

Zoli magabiztosan megy végig az ismerős utcákon, tudja, hol kell parkolóautomatára, kukára, pincelejáróra számítania. A cipők koppanásából igyekszik kiszámítani a szembejövőket, az elsurranó bicikli elől behúzódik a házfal mellé. A kereszteződéshez érve megnyomja a zsebében tartott távirányítót. A berendezés megszólaltatja a lámpába épített hangszórókat: „Most átkelhet a zebrán”, hallja, és már indul is. Zoli vak, de nem szokott eltévedni. A mobiltelefonjától helymeghatározást kér. Egy program felolvassa a környező utcák neveit, segít a megfelelő busz kiválasztásában, még a megállóba érkező buszok számáról is tájékoztatja, így könnyen eljut az edzésre.

A beszélő zebra és a hangos utastájékoztatás nélkül Zoli számára sokkal szűkebb lenne a világ, mások segítsége nélkül bajosan közlekedhetne. Sajnos, a zebrák többsége Magyarországon „nem beszél”, vagyis nincs felszerelve a vakok számára a közlekedést megkönnyítő berendezéssel. A vak emberek ezért inkább elkerülik az ilyen kereszteződéseket, a sok elkerülésből aztán bezárkózás, a bezárkózásból szomorúság születik.

Ezért nagyon fontos minden technikai újítás, ami megkönnyíti a vakok életét. A számítógépes világ hatalmas segítség, mert szinte bármilyen eszköz hangzóvá tehető. Az egyik legelterjedtebb magyar nyelvű programot Eszternek hívják. Eszter segít a honlapok, információk hangzóvá tételében. A vakok nem tudnak egeret használni, de billentyűkombinációk segítségével az információszerzés és tanulás ma már lényegesen egyszerűbb számukra. Még olyan készülékek is megszólaltathatók, mint a mérleg, vagy akár a háztartásban használt tárolódobozok.

(A folytatás a téli számban olvasható.)

Kapcsolódó segédanyagok: