Z. Karvalics László

ERDÉLY MIKLÓS-VARIÁCIÓK

WORLD PRESS PHOTO

ERDÉLY MIKLÓS-VARIÁCIÓK

„Attól, hogy valami fájdalmas és szomorú, még bujkálhat benne szépség”.

Attól, hogy valami lehangoló, még lehet elmélyedés, élmény és tapasztalatszerzés forrása.

Ahol forma, szín és elrendezés kínál talányos mintázatokat, mindig nyitva az út, hogy az értelem- és jelentéskeresés tartósan nyugtalanítsa, ösztönözze és gyönyörködtesse a felfedező elmét.

Ahol dolgok látszatra szanaszét hevernek, abban is mindig fellelhető valami abból, amit rendnek hívunk.

A mintázat és a rend is felismerhetőbb a kellő távolságból. Túl közelről elveszik az Egész, túl távolról elillan a Rész.

Ahol dolgokat szemlélünk, valójában mindig a bennük vagy mögöttük rejtőző embert látjuk.

Attól, hogy egy fiatal megfigyelőben több a kíváncsiság és kevesebb a beletörődés, mint azokban, akik már többet éltek és tapasztaltak, még nem következik, hogy életesélyei is jobbak.

A legsilányabb enyhely is jobb, mint a puszta kitettség a természet erőinek.

Ha a táborlakók bármelyikének volt nagyobb, tágasabb, szebb otthona, amely elveszett, azt nem pótolhatja egy enyhely, ami maga az ideiglenesség és az átmenetiség. Ám még egy sátor is, ami magába zár és nem engedi be a külvilágot, a remény és az esély ígérete. Talán, egyszer, új otthon felé vezet. Valahol.

Ha változik a világrend.

S vajon erről a világrendről vagy magáról a külvilágról mit érzékelhet Samira vagy bármelyik sorstársa? A tudományos gondolkodás útja mindenesetre alapos megfigyelésen és állhatatos töprengéseken át vezet. Valahonnan valahova.

kép | Jonathan Fontaine, Hans Lucas: A nomád utolsó útja
Samira (16 éves) az etiópiai Gode közelében lévő Qolodo táborba néz 2022. május 16-án. Családjának 45 kecskéje és 10 tevéje volt, amelyek mind elpusztultak a közelmúltbeli szárazságok során.
Etiópia és Szomália nomád népei az állatállományuktól függenek, és a területükön vándorolnak, hogy legeltessék állataikat. Az elmúlt években a vízhiány miatt az állatok veszélybe kerültek. Az éghajlati válság miatt egyre súlyosbodó aszályok pusztítottak a térségben, amely a Világélelmezési Program szerint több mint 26 millió ember élelmiszerellátását veszélyezteti. Sok család kénytelen az éghajlat miatt menekülttáborokban segítséget kérni, a társadalmi struktúrák gyengülnek, növekszik a nők elleni erőszak és mentális egészségügyi válság fenyeget. Mivel az aszályok évről évre folytatódnak, a nők, akik gyakran a vízszerzésért felelősek, óriási részt vállalnak a folyamatos válság okozta fizikai és mentális terhekből.
WORLD PRESS PHOTO kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2023. szeptember 22 – november 5.