Szirmai Panni

KIRÁNDULUNK

[HÁTTAL – VÁLOGATÁS A FORTEPAN KÉPEIBŐL]

KIRÁNDULUNK

Addig megyünk, amíg oda nem érünk, nagyon egyszerű. Mondjuk azt nem hittem, hogy ennyire nehéz magamat elviselni 67 kilométeren keresztül. Jó, azért téged se könnyű. Tudom, hogy én találtam ki a túrát, ne nézz így rám. Lehet, hogy kicsit meggondolatlan ötlet volt. De olyan szép a táj! És legalább nem strandpapucsban vágtunk neki az Alacsony-Tátrának. Meg nem télen. Innen azért nem teljesíthetetlen. A napi penzumot kicsit talán túlbecsültük. Nekünk már nem egynapi járóföld ötven kilométer, hiába írja a túravezető útikönyv. Nem csak miattad, nem. Én sem bírom olyan jól. Ez van, öregszünk. De abban nincs igazad, hogy hamarabb kellett volna elkezdeni a túrázást. Éppen időben vagyunk, a nyugdíjas évek elején. Eddig is utazgattunk, igen, de az más. Társasutazás autóbuszos városnézéssel, az nem túra. Akármelyik városban vagyunk. Tettünk szép sétákat, ez igaz. Ne rázd a fejed, te is ott voltál. Nem miattam tévedtünk el Velencében. Meg Párizsban. De igen, Párizsban egészen biztos, hogy te akartál még egyszer végigmenni a Louvre egyiptomi gyűjteményén, amikor már rég a buszhoz kellett volna indulunk… Szerintem egy kicsit megharagudtak a többiek. Végül is csak két órát vártak ránk. Rég volt, persze. Hol van az már.

nem akarok kötekedni

Te, most ugye, egészen biztos vagy benne, hogy jó irányba megyünk? Nem akarok itt éjszakázni. Tudom, hogy azért hoztuk, de fel tudod verni azt a sátrat? Negyven éve nem kempingeztünk. És ez elég sziklás talaj… Nem akarok kötekedni, csak kérdezem. Hoztam vízforralót, igen. Van nálam kávé, sűrített tej, meg a szendvicsek. Elég kell legyen. A keksz már elfogyott, de van alma. A csutkát eldobhatod. Mert ez a természet. Nem fogom azt is cipelni.

Azok túrázók? Ott feljebb az úton jönnek, nem látod? Megkérdezhetnéd, merre kell menni. Tudom, hogy tudod, de a biztonság kedvéért. Nem németül, miért kéne németül? Hát akkor angolul. Vagy tudsz szlovákul is? Jó, megpróbálom akkor én. Elkanyarodtak. Úgy tűnik.

Mikor sötétedik? Nem kellene már ott lennünk? Most mit idegeskedsz, nem azt mondtam, hogy eltévedtünk, csak olyan jó lenne már leülni. Nem tévedtünk el, persze, hogy tudod, igen.

Mit gondolsz, még mennyit kellene ma megtennünk? Olyan sokat?! Te nem vagy normális, leszakad a lábam, én itt leülök. Nem megyek tovább. Itt letáborozunk. Akkor sátor nélkül, nem érdekel, nem bírom tovább. Nem fogunk megfagyni augusztusban. Medvék nincsenek. Vagy vannak…?

Most hová mész?! Megbeszéltük, hogy nem hagysz itt…!

kép | Fortepan / Wein Sarolta