Rába György

VAKOK FUTÁSA 

1999 december

VAKOK FUTÁSA 

Mi hasonlítható az atlétikai verseny izgalmaihoz? Hősköltemény valamennyi futószám. A leggyorsabb vágtaszám, ahol a rajt késlekedője méterről méterre tör előre, és győz mellbedobással. A kanyarfutó, ez a hernyóból pillangó az egyenesbe dőlve hagyja állva versenytársait. Hosszútávon a sereghajtó, aki a célegyenesben a végtagjaikat dobálók, vicsorgók mellett frissen, könnyen ellépked.

föleszmél

A gerelyhajító, aki utolsó kísérletre összeszedi ereje maradékát és röppályára állt eszközét toporzékolva biztatja, túl is dobja fél tucat ellenfelét. A magasugró, aki a selejtező szintet csak utolsó, harmadik próbálkozásra vitte át, föleszmél, minden magasságon azonnal átlendül, csakis ő az aranyérem felé.

Képernyőn nézem a sevillai világbajnokságot. Száztíz méteres gátfutás: ott az idei listavezető, a nagy esélyes amerikai, egyébként a nyolcak közt két európai. Mielőtt az indítópisztoly megszólalna, a nevesebb európai teste ugyan mozdulatlan, de feje előre bólint, mire az aranyérem várományosa kiugrik, meg is intik, indítógépére odaszúrják a sárga kártyát. Az újabb indításkor már ideges, csakugyan kiugrik, kizárják a versenyből. A rókalelkű továbbjut, de a döntőben nem nyer érmet.

pixelated male figure running 0411

Női távolugrás, utolsó sorozat, az érmes helyekért versenyben a százméteres vágta előző napi győztese, egy mogyoróbarna amerikai, egy szurokfekete olasz, a korábbi világbajnok és egy kávébarna spanyol. Eddig vezet az olasz. Az amerikai belép, hatalmas ugrása érvénytelen. A közelkép mutatja, hogy cipőjének orra mintha valóban túlnyúlna a dobbantó deszkán egy-két milliméterrel. A zsűri kinyilvánítja, hogy a felvételen az árulkodó lábnyom kirajzolódott. A szurokfekete, lánykorában még angol, de már évek óta férjezett olasz, nem javít. Következik a legutóbbi világbajnokságon még kubai, ám két hónapja férjezett spanyol, ugrása nagy, ha nem is akkora, mint az amerikaié, de az ő cipőjének orra is úgy ér túl a dobbantón, mint a tengerentúlié. A zsűri közli, nincs lábnyom, az ugrás érvényes, ő a világbajnok. Sevilla tombolva ünnepel.

A mogyoróbarna amerikai a nyitó ünnepség előtt négy-öt diadalt jósolt magának. A kétszáz méteren vigasztalódhat. Előfutamában rajtol, de lerándul, összeesik, a mezőny elfut mellette. Sántikálhat haza egyetlen árva aranyérmével.

tiszteletkör

Az átlényegülések folytatódnak. A hűvös, esős északi országnak éjfekete középtávfutó szerez aranyérmet. A tavalyelőtti, nyeretlen albán gerelyvető hölgy görög zászlóval a nyakában futja a győztestől elvárható tiszteletkört. Várom, hogy hosszútávon a korábbi csodafutó férfi most a nők közt diadalmaskodjék, úgy látszik azonban, hogy erre még várnom kell.

A csoda, az igazi átváltozás mégsem marad el. Következnek a vakok futóversenyei. Százon és kétszázon előbb a nők, aztán a férfiak, híreli a hangosbeszélő. Két-két futamban a nyolcas sávú pályán hárman-hárman, sorrend az időeredmények alapján. Már jönnek is. Ők azonosak önmagukkal. Előbb a nők. Jönnek? Botorkálnak, majd mind határozottabban lépkednek. Mert nincsenek egyedül, kinek-kinek párja egy férfi, aki beállítja őket a rajthelyre, és aztán… Aztán összefűzi egyik kezét a nő kezével. Pisztolylövés, és utána együtt rohan mindegyik pár, a látó férfi és a vak nő. Ezek a férfiak egytől-egyig gyorsabb futók a hölgyeknél, de nem előznek, nem rángatnak, csupán arra ügyelnek, hogy egy-egy apró mozdulattal pályájukon tartsák az igazi versenyzőket. És a vakok hajráznak, célba érve boldogan mosolyognak, párjuktól megkapják az elismerő ölelést.

pixelated male running figure 0411

A vakok többi futama hasonló, de versenyük csúcsa az eredményhirdetés. Sorrendjük szerint, nevük szólítása után kapaszkodnak föl az emelvényre. Mint a látók. Mint az igazi? Ki itt az igazi? A női száz méter sorrendje: spanyol, angol és ismét spanyol. Amikor a győztes helyére lép, a több tízezres tömeg éppúgy fölzúg, harsog, mint a valóságos világbajnokok ünneplésekor. Itt azonban nincs az érmesek arcán üdvözült vigyor, citromba harapott fintor, keserű szobor-arc. Valamennyien mintegy csak nekik hallható intelemre, átszellemülten egy távoli pontra merednek, oda, ahol a pálya véget ér, és nézők még nincsenek, ám ők ezt ilyen pontosan aligha tudják. Az érmek, csokrok átadása után fölhangzanak a himnuszok. A zászlók felé mozdítják mind a hármat: nem kell ehhez sok, csak egy kicsiny igazítás. És a győztes beesett szemgödréből patakzik a könny. Nem pityereg, nem: zokog, rázza a sírógörcs, arcán a barázdák elmélyülnek, így emeli két karját a magasba, amikor elhallgat a zene. Mit sirat ez a vak nő? Miért ujjong? Miért ez a kitörés a maga világtalan életéből?

kép | vecteezy.com