Szirmai Panni

PORHINTŐK

[SZÁZ ÉVE MÁR]

PORHINTŐK

Amióta egyszer bekenték tíz éve lejárt krémmel, az arcom egyik fele két árnyalattal sötétebb a másiknál. Nem túl feltűnő, csak akkor lehet észrevenni, ha hosszan, mélyen a szemembe néznek. Ez ritkán fordul elő. A szeplősöktől mindenki fél a faluban, mint máshol az albínóktól. A krémet egy barátnőm kente fel, még gyerekkoromban. Büdös volt, de ki akartuk próbálni, elhalványítja-e a pöttyöket. Már akkor zavart, hogy pulykatojás vagyok. Úgy tűnik, tényleg kikoptatta, mára az egyik oldalon alig látszanak. Legalábbis télen. A nyár nehezebb, néha kiütköznek, hiába kuksolok otthon naplementéig. Egy babonás bőrgyógyász azt mondta, a sötét ruha teszi, attól virulnak ki a szeplők. Nem tudom, szerintem a téliszalámi és a fehérbor halványítja, a kecskesajt meg kihozza. Szerencse, hogy a gyerekek nem örökölték, sikerült teljesen kiradírozni a pöttyös gént. Mindketten vörös hajúak, fehér bőrűek (nem sápadtak!), de egy szem szeplő nincs rajtuk. A kisebbiknek a bal bokáján van ugyan egy anyajegy, de a zoknivonal alatt, szerencsére. Ez a feleségemnek köszönhető, az ő sötét haja és az én szőkeségem kioltotta végre a nemzedékeken át hordozott génhibát. „Szépségpöttynek” is gúnyolják, de mindenki tudja, hogy nem szép. Gyanús elem az arcon, ami megkülönböztet, elválaszt és megbélyegez. A faluban senki nem barátkozik szeplősökkel. Az a néhány érintett, aki még itt maradt, inkább a szomszéd városba jár vásárolni. Kerülnek minden kapcsolatot, megértem. Engem is egész életemben csúfoltak, néha meg is dobáltak rohadt szilvával. Annak se könnyű, aki túl fehér, túl barna vagy túl sűrűn ülnek a fogai, de aki szeplős, az végképp reménytelen. Hiába nincs bizonyíték arra, hogy a szeplőst megátkozták, mégis sokan elhiszik. Régen úgy tartották, a termésre és a jószágra is rontást hoz a pöttyös arcú ember. Mára csak a terhes nők közelébe nem engedik, nehogy rossz szerencsét hozzon a kismamára. A kozmetikusok persze jól keresnek rajta, hogy titokban próbálják halványító porokkal meg kencékkel láthatatlanná tenni az arcbőr hibáit. Virágzik a fekete-szépségipar: éjszaka, kétes helyeken lehet igénybe venni a szolgáltatást, mint valami ócska lotyónál. Úgy is hívják őket, hogy porhintők. Még férfiak is járnak a modern kori boszorkákhoz, hogy eltüntessék, amit a természet elhibázott. A súlyosabb eseteknél, ahol nem lehet porokkal eltakarni a szeplőket, méretre szabott maszkot készítenek, ami észrevétlenül rásimul a bőrre: teljesen új arcot kap az illető. Ez persze drága mulatság, de van, akinek minden pénzt megér. Nagy a választék az arcmegújító portékákból, a kisebb szeplőtlenítő beavatkozásoktól az arcmegújító kezelésekig minden árfekvésben van megoldás.

Én is elhatároztam, hogy így vagy úgy, de végleg megszabadulok a szeplőktől. Ne szégyenkezzenek miattam a makulátlan gyerekeim. Ha kell, elmerészkedem a boszorkákhoz is. Felnőtt fejjel már óvatosabb vagyok, megtanultam, hogy mindig a teljes arcra kell kérni a kezelést, félmunka: fél siker.

kép | Everett Historical, shutterstock.com. Anna Ladd szobrász egy roncsolt arcú első világháborús veterán maszkján végez utolsó simításokat. Az amerikai művész a katona maszkját rézből formázta meg, majd kifestette.