Victor András

ORRSZARV

WORLD PRESS PHOTO

ORRSZARV

2018 márciusában szomorú újsághír lett, hogy elpusztult Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú. Már csak két nőstény él, azok is idősek, így hát gyakorlatilag kipusztultnak tekintendő ez a közép-afrikai állatfajta. Nem a szélesszájú orrszarvú mint faj pusztult ki, „csak” annak egyik alfaja. Sovány vigasz, hogy a másik alfaj, a Dél-Afrikában honos déli szélesszájú orrszarvú – bár az is veszélyeztetett – még nem pusztult ki.

Ezt a fiatal szélesszájú orrszarvút természetvédők fogták be, s ott engedik majd szabadon (védett területen), ahol kevésbé fenyegeti, hogy orvvadászok áldozata lesz. Nem babra megy a játék! Dél-Afrikában nagyon sokan élnek orvvadászatból. Volt olyan év, amikor az ezret is meghaladta a legyilkoltak száma.

Öt különböző orrszarvú él ma a Földön. Két faj Afrikában, egy Indiában, kettő pedig Távol-Keleten: Szumátra, illetve Jáva szigetén. Mindegyik faj veszélyeztetett, legföljebb a veszélyeztetettség mértékében van különbség. Ember miatt leginkább úgy kerül veszélyeztetett állapotba egy növény- vagy állatfaj, hogy „elfoglaljuk” az élőhelyét. Az orrszarvúkra leselkedő legnagyobb veszély azonban az orvvadászok működése. Pedig nem az állat elpusztítása a céljuk; semmit sem kezdenek az elejtett állat tonnányi húsával-bőrével-csontjával. Csak az „orrszarv”-at akarják megszerezni; azt kell lefűrészelniük az állat fejéről. Holott az orrszarvú tülkéből nem is lehet olyan szép szobrokat faragni, mint az „elefántcsontból” (vagyis az elefánt agyarából). A gyilkolászás egy elterjedt tévhiten alapul: hogy a porrá őrölt szarv csodaszer. Fájdalom- és lázcsillapító hatású; másnaposság és kígyómarás ellen is használ; egy vietnami politikust állítólag a rákból is kigyógyította; s úgy hírlik, itt-ott diszkó-drogként is árulják. A legizgalmasabb tévhit, hogy afrodiziákum, vagyis fokozza a szexuális vágyat és potenciát. Ezek a tévhitek elsősorban Kelet-Ázsiában (Kínában, Vietnamban stb.) tradicionálisak.

Ezért az orrszarvú tülök értéke meghaladja az aranyét: 1 gramm ára megközelíti (vagy el is éri?) a 30 000 Ft-ot. Ez olyan vonzerő, hogy nemcsak a vadorzók lesnek az orrszarvúkra, hanem a múzeumokból is lopják a kitömött állatok tülkét vagy akár az egész fejét. 2011. augusztus 15-én a Magyar Természettudományi Múzeumból és egy nappal később a balatonedericsi Afrika Múzeumból loptak el tülköt úgy, hogy a tolvaj letörte a szarvat.

Tudományosan bizonyított, hogy az orrszarvútülök anyagának semmiféle élettani hatása nincs. Közönséges szaruképződmény. Ugyanabból a keratin nevű fehérjéből van, mint a szarvasmarhák, antilopok, kecskék, juhok szarva, vagy mint a mi körmünk és hajunk.

placebo-hatás

De ha nincs tényleges élettani hatása, miért ilyen makacs a tévhit? A placebo-hatás miatt. Még a rákból gyógyulásnak is lehet pszichés összetevője. Ha valaki szentül hisz abban, hogy egy csodaszer segít, akkor megerősödik az élni-akarása, kicsit megváltozik a hormonális és idegi működése, s ez is hozzájárulhat, hogy tényleg meggyógyul. A megbetegedés és a gyógyulás mindig a kór okozója és a szervezet védekező rendszere közötti szkanderezés. Ahogy vannak pszichoszomatikus betegségek, úgy vannak pszichoszomatikus gyógyulások is – ami persze nem teszi fölöslegessé az igazi gyógyszereket.

Az orrszarvútülök porának afrodiziákum hatása mögött az önbeteljesítő jóslat jelensége is munkál. Ha egy férfi fél, hogy nem sikerül a közösülés, akkor nem is fog sikerülni, mert a félelem megszünteti az erekciót. Ez is pszichoszomatikus betegség. Ha azonban hiszi, hogy „majd most!”, mert segít a csodaszer, akkor rögtön megnő a sikeres közösülés esélye. Vagyis: lám, használt a csodaszer!

A legtöbb orrszarvú a Dél-afrikai Köztársaságban él, ez részben annak köszönhető, hogy több vállalkozó nagy farmokon tenyészt orrszarvúkat. Nem a húsáért, hanem hogy minél több tülköt gyűjtsön össze. Az állatokról ugyanis viszonylag szelíden is lefeszegethető a tülök, s ha nem sérül meg a homlokcsonton lévő dudor, a szarvnyúlvány, évek alatt kifejlődik az új. A legnagyobb rinocérosz-tenyésztőnek több mint 1500 orrszarvúja van, s már több tonna rinocérosztülköt raktároz.

Ugyanakkor ezzel a hatalmas vagyonnal nem jelenhet meg a világpiacon, mert az 1973-ban megkötött „Washingtoni Egyezmény” értelmében szigorúan tiltott a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelme, s a tiltásban a porrá őrölt testrészek is szerepelnek. Régebben az orrszarvútülök belföldi árusítása is tilos volt a Dél-afrikai Köztársaságban, de a tenyésztők követelése nyomán az ottani bíróság feloldotta ezt a tilalmat. A kiskapu azonban, sajnos, az illegális csempészet felé terel.

kép | Környezet 1.díj, egyedi
Neil Aldridge, Dél-Afrika
Egy fiatal szélesszájú orrszarvú elkábítva és bekötött szemmel várja, hogy az Okavango-deltában, Botswanában visszaengedjék a vadonba. Orvvadászok elől menekítették át Dél-Afrikába.