Maczák Orsolya Rita

BEFŐTTEK

[CSAKUGYAN ELFELEJTETTE?]

BEFŐTTEK

Nem szelektálok a gyümölcsök között, mint egyes óvatoskodók, nincs, amit tetszés szerinti sorrendbe rendezzek. Nem tartok erdei gyümölcs-mixet a fagyasztóban, nincs baracklekvár a kamrában, de még aszalt szilva, almalé se. Nincs sherry, és még anyám banános csendéletét is a szomszédra sóztam. Nincs bennem meg a szükséges kényszer, hogy uralkodni akarjak az évszakok, meg úgy általában, az idő fölött.

Elmondom, nálam hogy megy a gyümölcsfogyasztás. Elmegyek vásárolni, tejet, zsömlét, joghurtot, és ha van leárazott gyümölcs, veszek, ha nincs, nem. Nem kell ezt ragozni. A szűk sorok között szívesen nekimennék a vállammal vagy kosarammal azoknak, akik ott állnak a gyümölcsös szekciónál. Mindig egy kicsit riadtan nézik az árut, megérinteni csak akkor merik, ha a tekintetükkel a látható oldalakat már mind letapogatták. Van, aki még meg is szagolja, amit kiszemelt, én meg köszörülöm a torkom, és exkjúzmízok, rajtuk keresztül vezet az út a joghurtomig.

szemem sarkából kiszúrom

Van, akinek minden éppen kapható gyümölcsöt egyenként meg kell néznie, hogy hm, barack, akarok barackot? Narancs, mennyire szép a narancs? Édes is vajon? Sok a mandarin magja? Egyszerű hámozni? Meg hogy magyar szőlő vagy spanyol? Nekem nincsenek ilyen problémáim, feltartóztathatatlanul haladok, működésem sima, egyenletes, már a joghurtra fókuszált szemem sarkából kiszúrom a piros keretes árat, és a hozzá tartozó árut menet közben dobom a kosárba. Nem értem, mit kell annyit tervezni egy gyümölcs megvételén. Ha nem eszi meg az ember aznap, minek vesz egyáltalán? Dekorációnak nem jobb a növény? Cserépben az ablakban?

A nagymamám például szerette érezni, hogy minden mozdulatának funkciója van, hogy neki olyan rendszerben zajlik az élete, aminek az évszak nem kerete, hogy az időbe ő nem belevetett, hanem éppenséggel az évszakok ritmusa igazodik a tevékenységeihez, az idő tagolódik köré. Ősi szabályszerűségek és sejtések teszik helyre a keze által a polcon a ringlóbefőttet. Aztán a cél és ok összeér, amikor leveszi. Arany-narancssárga csíkos kistányérre kirakja. Az utolsó üvegnyit pontosan akkor veszi le, amikor a gyümölcsárak a szezon végéhez érve befőzéshez újra alkalmassá válnak.

souro souvik rpcgpu6xrgg unsplash

Miért kell az előttem álló, az utat az esernyőjével sorompóként elvágó pasasnak decemberben ananász? Mert van. Ott vár az ananász a felső polcon, míg ő minden soron izgatottan végigmegy, egyenként megnézi a gyümölcsöket, egyenként megfontolja: kell? Kell. Vagy: Kell? Nem kell. Minden alkalommal a gyerekeire gondol, büszkék lesznek-e, hogy apa levadászott nekik egy ananászt decemberben. Ilyenkor nem kielégítő simán összekoccanni, vaddisznó módjára kell elcsörtetni mellette. Jó lenne a változás szeleként megcsapni az ilyet.

egy korty szilva

Az, hogy évente két kiló lekvárt befőzött, ugyanúgy nem védte meg a sztróktól a nagymamámat, mint a dátumozott körtekompótok, ringlóbefőttek. Minden rendszer addig működik, amíg egyszer csak soha többet. Az egyik munkás, aki segített a konténerbe üríteni nagymamám lakását, talált egy kompótot a kockás viaszosvászonnal bevont kamrapolc hátuljára csúszva. Először azt hittem, az idei termés utolsó darabja, amit a következő befőzés előtt már pont nem sikerült a nagymamámnak kistányérra ürítenie. Fakó, szétázott, ikraszerű golyók voltak benne. 86’-ot jelzett nagymamám kézírása, a születésem éve. A munkás megkínált egy korty szilvával, mikor meglátta.

Miért kell eltenni ringlót befőttnek? Mert van. Azért van a ringlónak értelme, mert terem. Ha nem lenne értelme, nem teremne, és eltenni se lehetne. Engem az egészben csak az zavar, hogy a ringló már eleve se valami jó. Hát még eltéve. Az idő, a cukor, az energia, a tartósító, az elrakáshoz szükséges anyagok egyetlen, bármelyik eleme többet ér, mint az eredmény, a ringlóbefőtt. Ami ott állhat aztán évekig, évtizedekig, talán évszázadokig a spájzok polcain. Meg újabban a kasszák mellett, hogy amíg az ember a csokiért harcoló gyerekbőgést hallgatja, nézhesse a tartósítóban lebegő göböket, hogy talán még nem késő.

kép | unsplash.com