Janecskó Kata

NINCS MÁS

WORLD PRESS PHOTO

NINCS MÁS

A vödrök nehezek voltak. Az ösvényt fokozatosan visszavette magának a dzsungel, odalent, a föld felett indák kígyóztak, gáncsot vetve a fáradtságtól botladozó lábaknak. Manu elfojtott egy káromkodást, amikor a saruja beakadt, és vödreiből kiloccsant a víz. Négy órakor kelt.

Most tehát vissza kell fordulnia. Keserűség és forró harag járta át. A teheneket nem merte gyűlölni, de gyűlölte hajnalonként a ködtől és a párától fullasztó levegőt. A munkát, aminek sosem volt vége, a napról napra megújuló küszködést a dzsungellel a teaültetvényekért, hogy minden falat ételnek, minden korty tejnek ára van, és az ár a szenvedés. A dzsungel teremtményeit, az izgága, kretén majmokat, a levelek közt megbúvó, szőrös pókokat és a kígyókat, amelyek marásában ott rejtőzhetett a halál. És gyűlölte, legfőképp és mindenekfelett: gyűlölte a tigriseket.

remegő dühvel

Ha valaki megkérdezte volna, miért, azt feleli, mint bárki a faluban: a narancs-fekete dögök levadásszák és felzabálják a teheneiket, és vannak sötét napok, holdtalan éjszakák, amikor a kunyhók közelébe lopóznak, és elragadnak egy-egy embert is. Manunak nem voltak szavai, hogy tiszta mondatokba, formába öntse: nem ez az emésztő gyűlölet az egyetlen ok, nem ez az igazi ok. Ami remegő dühvel és bosszúvággyal tölti el örökké poros lábujjától éjfekete hajszálai gyökeréig, az, hogy a léptük könnyű és nesztelen, testük masszív, a bunda alatt megfeszülő izomköteg maga az erő és a végtelen vadászterület maga a szabadság.

Az állatmentők azt mondták, kilenchónapos kölyök volt csupán, amelyikre Manu és a többi falubeli kőzáport zúdított, és kevés híján halálra sebzett. Manu tudta, hogy hazudnak. Amikor végül sikerült észrevétlenül beosonnia az állatmentők telepére, és a rácson keresztül szembenézett vele, látta a ruganyos, dagadó izmú óriást, a véres szájú kolosszust, a negyedtonnás fenevadat. Valódi diadal volt, amikor dárdájával megcélozta a rácsok közötti rést.

kép | Senthil Kumaran, India
Indiában a bengáli tigris (Panthera tigris tigris) veszélyeztetettnek számít, legfeljebb 3000 példány él még vadon.Az emberi települések, a földművelés és a városfejlesztés egyre inkább benyomul a tigrisek természetes élőhelyére, és szűkíti zsákmányszerzési terepüket. A tigrisrezervátumok és természetvédelmi területek környékén fekvő falvak őslakosai többnyire állattenyésztésből, földművelésből vagy az erdőből élnek. Konfliktus akkor támad, ha a tigris megöli a jószágot vagy esetenként a gazdáját is, ami ritkán ugyan, de előfordul, amikor a feldühödött emberek bekerítik a településekre behatoló tigriseket.
felső kép |  Kilenc hónapos tigriskölyök fekszik egy ketrecben, miután befogták Valparaiban, az Anamalai Tigrisrezervátum közelében (Tamil Nadu állam, India) 2021. október 17-én. Valparai településen az erdő jelentős részét kiirtották, hogy helyet csináljanak a teaültetvényeknek, ezért rengeteg az ember-állat konfliktus.
WORLD PRESS PHOTO 2022 kiállítás
MAGYAR NEMZETI MÚZEUM
1088 Budapest Múzeum krt. 14–16.
2022. szeptember 23. – október 30.