Horgas Judit

MÁSVILÁG 4.

2005 szeptember

MÁSVILÁG 4.
„Magyarország nem volt, vélhetőleg nem is lesz, de lehetne.”
Pszeudo-Széchenyi

Politikai elemzők szerint példátlanul nagy támogatottságot kapott a 2006-os választások reformját követelő civil kezdeményezés, és a magyarok ezzel emlékezetes példát mutattak az Európai Unió más országaiban élőknek is. A szervezők, a magyar értelmiség kiemelkedő alakjai július 14-én, a Bastille ostromának évfordulóján jelentették be, hogy 2 644 827 aláírást gyűjtöttek össze országszerte a magyar választópolgároktól. Mint ismeretes, az aláírásgyűjtők azt követelik a magyar törvényhozástól, hogy a 2006-os választások előtti kampány időtartamát és költségeit radikálisan, legalább 90 százalékkal csökkentse, és a szavazócédulákon a bejegyzett politikai pártok nevei mellett egy üres rubrika is szerepeljen. Ezt azok a választópolgárok jelölhetnék meg, akik nem kívánnak lemondani alkotmányos jogukról, visszautasítják a felelőtlenség és érdektelenség vádját, de a politikai palettán található jelenlegi pártok közül eggyel sem tudnak azonosulni. Az aláírásgyűjtők szerint ezeket a szavazatokat is érvényesnek kell tekinteni, hiszen a magyar nép jogos véleményét fejezik ki.

A közvéleménykutató cégek már másnap megkezdték széles körű felmérésüket. és hamarosan nyilvánosságra hozták az eredményeket: a Medián 49, a Szonda Ipsos 54, a Tárki 47, a Gallup pedig 56 százalékra teszi azon magyar választópolgárok számát, akik, ha ma lenne a választás, biztosan szavaznának, és az üres rubrikát jelölnék be.

válságstáb

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök otthonában fogadta a kormányt és a parlamenti pártok vezetőit. Az MTV Híradójának nyilatkozva csak annyit árult el, hogy a találkozón pártfüggetlen válságstáb felállítását javasolta, amelytől számos biztos lépést és hirtelen javulást remél. A lépések pontos számát egyelőre nem tudta meghatározni. A miniszterelnök háza körül ólálkodó MTI-fotósnak sikerült egy megrendítő felvételt készítenie, amely bejárta az egész világot: a miniszterelnökné, Dobrev Klára konyhájában Orbán Viktor fél térdre rogyva Kuncze Gábor vállába próbál megkapaszkodni.

Az Európai Parlament elnöke, Iosep Borrell Fontelles a Magyar Parlamentnek küldött táviratban fejezte ki sajnálkozását a történtek miatt, ugyanakkor támogatásáról biztosította a magyar népet. Fontelles úgy véli, a magyarok mintegy ötven év után ismét az egész világot figyelmeztető példát mutattak, és reményét fejezte ki, hogy ez a békés, átgondolt és összehangolt fellépés jelentős hatást ér el.

kép | vecteezy.com

Másvilág 1.

Másvilág 2.

Másvilág 3.

Megosztás közösségi médián

1974-ben született Budapesten, az ELTE BTK angol szakán diplomázott, ugyanitt doktorált. Dolgozott angoltanárként, fordítóként, szótárszerkesztőként; megbízott előadóként tanított az ELTE BTK-n, szervezett előadás- és vitasorozatot. A Ligetben folyamatosan jelennek meg esszéi, kisprózái, novellái, fordításai és interjúi, a Szitakötőben meséi. 1998-tól a Liget olvasószerkesztője, majd szerkesztője. 2008-tól a Szitakötő szerkesztője és...

Tovább a szerző oldalára