Horgas Judit

LIFT

2001 október

LIFT

A lift a huszonegyedik század társadalmi mozgásának jelképe: gombnyomásra az egekbe repíti utasát, vagy a feneketlen mélybe dobja, s mindezt másodpercek alatt. Megtestesül benne a kor minden követelménye: kicsi, gyors és könnyen irányítható. Számos kiszerelésben találkozhatunk vele, a proli teher-lifttől az aprócska ételliften és a tágas kórházi alumíniumszobán át a luxus szállodai bársonykárpitosig. Bármilyen alakban rejtőzik is, mindig egysíkú mozgást végez, felfüggesztett Charonként hordja szállítmányát le-föl, le-föl.

De mint minden ember alkotta tárgy, a lift is a múló idő prédája, és alkalomadtán csődöt mond, azaz lógva marad két emelet között, mint lesben álló pók a zsákmányára várva. Ilyenkor a bent rekedtek egyetlen menekülési esélye, hogy jeleket adnak a kevéssé érdeklődő külvilágnak. Így történt ez egy régen kihalt emlősállatról elnevezett bevásárlóközpontban is, de bizony hiába nyomta a tizenhárom dühös ember a csengőt, hiába dörömbölt, kiabált és átkozódott, mert a külvilág nem kedveli a függeszkedő pókokat, undorodva kerüli a kellemetlen látványt, különösen, ha az nem önszántából lóg ott, hanem inkább mint félig akasztott kapálózik végső kétségbeesésében.

röghöz kötött lét

A klausztrofóbiás tünetektől meggyötört, nyári forróságtól és levegőhiánytól fuldokló lógók (mondhatnánk logók, korunk emblémái) végül persze kiszabadultak fogságukból, kézzel csőrlőzték fel őket a legközelebbi emeletre, centiméterenként, kínos lassúsággal. Még szerencse, hogy az egyre fejlődő technika leleményei mellett megmaradt néhány kőkorszaki szerszám is, persze csak titokban, a szupermodern üzletsorok alagsorában szégyenlősen meghúzódva kezelőjével együtt, aki szintén nem nagyon illik ide, és a hisztériásan csöngetőknek csattogva felelő hangjából kihallatszik az utálat és az irigység, a liftben utazók mégiscsak megpróbáltak elszakadni ettől a röghöz kötött léttől, lám, most pórul jártak, mert nem természetes dolog az, lógni ég és föld között, hisz a galaxisokat összefogó gravitációtól úgysem szabadulhatunk.

A lift tulajdonképpen csak komolytalan próbálkozás az elszakadásra, filléres kiruccanás, de más ketyerékkel ellentétben figyelemre méltó megfontoltsággal tervezték: itt még lehetséges a visszaút.

kép | labs.openai.com