Horgas Judit

ADAT

2001 augusztus

ADAT

Az adat számjegyek vagy betűk formájában befészkelte magát mindennapjainkba. Az egy főre eső adatadag egészségkárosító hatását ugyan még nem vizsgálják, de az egyre emelkedő szint előbb-utóbb bizonyára súlyos pszichés és szomatikus panaszokhoz vezet. Az élelmesebbje persze még időben adaptálódott: miután letöltötte szolgálati idejét az Adat-bázison és bankbetétje szépen kamatozott az Adat Bankban, nyaralót vett az Adat-forrásnál, egyszóval minden megadatott neki.

Nem így a lomha, mondhatnánk csökött, kinek az is nehézséget okoz, hogy a személyét jelölő különféle, átlagosan 8-10 számsort megkülönböztesse és megjegyezze. Az ilyen ember rémülten kapkodja a fejét, amikor a Hivatal növekvő ingerültséggel újabb és újabb kódokat követel tőle, egy adatlap kitöltése pedig valóságos fizikai fájdalmat okoz. Alapos frissítéssel, azaz a felgyülemlett, szükségtelenné vált adathalmaz teljes törlésével, és az új, naprakész állomány felmásolásával azonban talán hasznosítható ez az egyed is, bár régimódi prototípus.

lecsupaszítva

El kell ismernünk, az adat komoly értékké vált, s bár adakozásra nem alkalmas (nesze, fiam, itt egy pár adat, idd el az egészségemre), előfordul, hogy nem céljának megfelelően használják. Így aztán, biztos, aki biztos, az a bizonyos adatvédelmi őrzi az álmunk, hogy gond le legyen. Mert nincs is annál kellemetlenebb, mint ha titkos kódjaink illetéktelen, esetleg a számmisztikában is járatos személyek elé kerülnek. Mintha lecsupaszítva, védtelen állnánk egy rosszindulatú bíró előtt, és hiába a magyarázkodás, hogy ez a szám tulajdonképpen nem én vagyok, de tisztes állampolgárként elfogadom a játékszabályokat, lám, nekem is van, még több is, mint az átlagnak: mindez hiába, ha nem szívből fakad.

Az adataival azonosulni képtelen ember végül azonosíthatatlan tárggyá válik, földönkívülivé, és ekkor szokatlan nyugalom tölti el. A tükörfekete űrben elnyújtózva végre nem kell törődnie a körülötte forgolódó kisbolygók hosszú kódsoraival, talán még köszönnie sem szükséges, elég egy biccentés, míg továbbsuhan az adatgyűjtő műholdak sűrűjében.

kép | labs.openai.com