Handi Péter

SZIMBIÓZIS

[EMBERI VISZONYOK]

SZIMBIÓZIS

Könyvespolcomon bekeretezett, fekete-fehér fotó áll. A felvétel egy könyvesboltban készült, középen, kisebb asztal körül hárman ülnek és láthatóan beszélgetnek. Az egyik könyvesfal részét eltakarja William Shakespeare jól ismert, fehérgalléros, ovális arcképe. A fotó jobb oldalán, a kandalló feletti faldarabon írók fényképei függnek. Az egészet átlengi valamilyen intellektuális hangulat, egy barátságosan meleg nappali szoba és egy könyvtár elegye – aurája.
az első írók boltja
A fénykép az elhíresült párizsi könyvüzlet, a „Shakespeare & Company” belsejét mutatja, az asztal körül ülő és beszélgetésbe merülők pedig James Joyce ír származású angol író, Adrienne Monnier költő és Sylvia Beach, az üzlet tulajdonosa. A felvétel 1938-ban készült, és aki – akár Hemingway nyomán – ismeri a hely kultúrtörténetét, tudja, hogy ez volt talán az első írók boltja, ahol olvasók, vásárlók, írók és művészek találkoztak, főként Párizsban élő angol és amerikai alkotók.

Amikor rátaláltam a képre, elfogott a vágy: valahogy része, részese lenni a fotóból sugárzó légkörnek, a társasságnak, az akkori áramlatnak. Közéjük éltem magam, képzeletemben emberi viszonyokat szőttem a párizsi bolt lencsevégre kapott alakjaival, osztoztam vélt gondolataikban – a második világháború kitörésének előestéjén. Létezik, máskor is megtapasztaltam, szellemi szimbiózisra törekvés; hogy jó volna társulni ilyen atmoszférát teremtő emberekhez anélkül, hogy ők észrevennék szellemalakomat. Gyerekesség, persze, hasonló a soha nem látott, de ismerős és vágyott tájakon utazgatáshoz.

bp.blogspot.com

bp.blogspot.com

Ez a közéjük tartozni, eleven kapcsolatban lenni vonzalom már-már realizálódott a Párizstól messze eső Nagyváradon. A híres irodalmi város egyik sétálóutcáján található a bronz szoborcsoport, amely a holnaposok négy tagját, Ady Endrét, Juhász Gyulát, Dutka Ákost és Emőd Tamást ábrázolja életnagyságban. Ők is székeken ülnek, asztal körül. Pontosabban Dutka a széke mellett áll, így az ő bronzszéke üres, és erre bárki leülhet, aki köztük szeretne lenni. A szimbiózis majdnem tökéletes.

felső kép | img.aws.la-croix.com