Handi Péter

MÁSVILÁG 12.

2005 augusztus

MÁSVILÁG 12.
„Magyarország nem volt, vélhetőleg nem is lesz, de lehetne.”
Pszeudo-Széchenyi

A Reuter hírügynökség jelentése beszámolt arról a tüntetésről, amely Brazília két nagyvárosában, a főváros Brazíliában és Rio de Janeiróban folyt le ugyanabban az időben. A tiltakozó tüntetés az ország állattenyésztői és a multinacionális McDonald’s hamburger-sütő vállalat közös szervezésében zajlott le, mindössze mintegy háromszáz tüntető és kilencezer felvonultatott szarvasmarha részvételével. A jelentés megemlíti, hogy a felvonulók ingyen fasírtokat osztogattak az utcai járókelőknek, ám a többség a kezükbe nyomott húsgombócokat szemétkosarakba és kanálisokba hajította.

A megmozdulás mögött a brazil törvényhozás ama intézkedése áll, amely az Amazonas folyó térségében fekvő területek őserdősítését célozza. A kormányzat megelőzően, két tankhadosztály és három gyalogezred bevetésével sikeresen letörte a fegyveres bandákba tömörült fakitermelő vállalatok rohamosztagait, akik a térség őserdő-állománya felett rendelkeztek. A kormány a területek újrafásításával igyekszik csökkenteni a szarvasmarhák részére legelővé tarolt területeket, összhangban a Nemzetközi Egészségügyi Alap figyelmeztetésével, hogy a népesség nagy hányadát kóros elhízás fenyegeti.

luxus-kigőzölgés

A tüntetés alkalmából a Brazil TV meginterjúvolta Jambus di Stefanót, a Brazil Őserdőirtók Közösségének (BÖK) főtitkárát, aki a maga egyéni stílusában közölte felháborodását a – szerinte – értelmetlen természetvédelem ellen: „Unom már, hogy az EI Ninót is a nyakamba sózzák! Állítólag a szárazságok, az árvizek, a hurrikánok, a szökőár: minden miattam van. És úgy látszik, a vádaskodásokban nincs megállás: a Föld elpusztításával vádolnak, amiért ’mérhetetlen luxus-kigőzölgésemmel’ rontom a levegőt, azaz például szenet égetek, hogy felgyújthassam a villanyt, hogy borotvahabot lövök reggelenként a pofámra, meg hamburgert eszem, és ezáltal táplálék marháimmal lelegeltetem a világ amúgy járhatatlan őserdeit, autóm kipufogócsövéből mérgező gázokat eregetek az ionoszférába… Hát nem mondom, jó lett volna, ha előbb szólnak, mondjuk két-háromszáz évvel. Akkor nem vetemedtem volna odáig, hogy bevezettessem szalmakunyhómba az elektromosságot és legfeljebb gyertyalángnál néztem volna a televíziót. Beretválkozás nélkül is meglettem volna egy ideig szakállal, aztán száz-százötven év múlva borotvaszappannal. Hamburger helyett pedig a babfőzelék is megtette volna, nem igaz? Lóháton ügettem volna látogatóba – de álljunk csak meg! A sok lónak kevés a legelő, ki kell vágni az őserdőből! Ha nincs elég zab – ló lovon nem marad!” Így fejezte be majdnem támadhatatlan logikájú okfejtését a BÖK szóvivője.

vecteezy ai generated spectacular view on the rainforest in the 37433444

A Reuter jelentése mindehhez hozzátette, hogy a már újrafásított területek egyes részeibe visszatért az egzotikus, színes madárvilág és néhány páviáncsapat is feltűnt, de a még gyenge palánták termése egyelőre nem fedezi kielégítően táplálkozási igényeiket. Ezért a környéken bujkáló, mára már nyolcvan feletti második világháborús bűnösök jóvoltából banán-adományokkal pótolják a természet megerősödésének folyamatát.

Előző rész: Másvilág 11
kép | vecteezy.com