A szerk.

EGY NEJLONSZATYOR KIBORUL 5.

EGY NEJLONSZATYOR KIBORUL 5.

Ezúttal a nyolcvanas évek egy civil kezdeményezéséről közlünk dokumentumokat, magyarázó jegyzetekkel.

A nyolcvanas évek elején a pártállami apparátus nem tűrt civil, spontán társulást, kivált, ha a civilek súlyos társadalmi gondok enyhítéséért szövetkeztek. Az 1979-től működő SZETA (Szegényeket Támogató Alap) pedig nem csupán civil kezdeményezésekkel állt elő, hanem a tömeges szegénység tényeire mutatott rá. Holott a hivatalos álláspont szerint Magyarországon nem létezett szegénység.

A SZETA akcióiról ma már sok minden dokumentált – például:

A Beszélő folyóiratban megjelent interjú,

dokumentum a Feketében kötet tervéről,

és Kőszeg Ferenc írása a Magyar Narancsban.

Horgas Béla és Levendel Júlia az 1981-es felkérést követően négyoldalas képverset írt, és a kézírást (a négy szövegből komponált képet) adta át Kőszeg Ferenc szerkesztőnek. A kezdetleges technikai feltételek és a kemény illegalitás körülményei között hosszú hónapokig tartott a kivitelezés. A rajtaütések és lefoglalások után a résztvevő művészeket különböző funkcionáriusok egyenként behívták, s az „elbeszélgetés” során igyekeztek meggyőzni, hogy vonják vissza alkotásukat, mert a SZETA tisztességtelenül használja fel és ki a publikálásra átadott verseket, prózákat és grafikákat.

H. B.-t és L. J.-t Funk Miklós, az Irodalmi Alap igazgató-helyettese hívta be.

funk

Funk a SZETA tagjait hazugsággal és nemtelen haszonszerzéssel vádolta, s felajánlotta, hogy megbízottként közvetít és intézi a visszavonást. H. B. és L. J. ezt nem kérte. Írtak Kőszeg Ferencnek a látogatásról.

koszegnek level

Kőszeg Ferenc körlevele keresztezte beszámolójukat és kérdéseiket.

koszeg korlevel page 1

koszeg korlevel page 2

A fenti levél megtalálható az 1989-ben megjelent Leveleskönyvben is.

A SZETA archívumában található egy lap, amelyen látható, hogy H. B. és L. J. kérdő levelét meg kell válaszolni.

Kőszeg Ferenc válasza: koszeg ferenc maganlevel1 web koszeg ferenc maganlevel2 web

A stencilezett-bekötött kötetből a résztvevők is vásároltak – de a példányok kétharmadát a rendőrség lefoglalta, súlyos anyagi kárt is okozva. Voltak, akik visszavonták a részvételt, írásaikat a szerkesztők kiemelték a stencilezett lapok közül, de a tartalomban csak utólagos húzással tudták jelölni a visszavonást.

feketeborito

felső kép | Solt Ottíla és Kőszeg Ferenc, Philipp Tibor fotója, fortepan.hu