Csury Balázs

MÁS-VILÁG – ÉS MÉGIS UGYANAZ 3.

MÁS-VILÁG – ÉS MÉGIS UGYANAZ 3.

„Ki mondta nektek, hogy el kell fogadnotok a harminc ezüstöt, ha nagy nép akartok lenni?” A mai sajtótájékoztatóval tovább húzódik a francia és magyar diplomácia közötti konfliktus.

A francia elnök naivnak nevezte a magyar kormányt, a magyar külügyminiszter Európai Parlamentben tartott beszéde után, amiben kritizálta Franciaország balkáni politikáját. Párizsnak nincs szüksége kioktatásra, üzente válaszul a magyaroknak.

„Nem találjuk kielégítőnek a francia kormány érvelését, hogy egy országnak csak érdekei vannak, barátai és elvei nem. Párizs a pragmatizmussal takarózik, miközben véres pénzt fogad el. A francia nemzetről beszélnek, de erkölcstelenségükkel szégyent hoznak ma erre a nemzetre” – mondta pénteken a külgazdasági és külügyminiszter, visszatetszőnek nevezve Párizs emberi jogi szervezetek által is kritizált kapcsolatfelvételét a Cifórosz-kormánnyal.

A magyar diplomácia kemény szavainak előzménye Cifórosz miniszterelnök tavaly őszi választási győzelme Görögországban. A korábban ellenzéki politikusok elrablásával, valamint választási csalás kísérletével vádolt Cifórosz neve egy athéni újságíró meggyilkolása kapcsán is felmerült. A görög miniszterelnök abszurdnak nevezte a vádakat, ennek ellenére az Európai Tanács állásfoglalása nyomán az Európai Unió megválasztása óta nem tekinti őt legitim kormányfőnek. Az Unió tagállamai szankciókat hirdettek Görögország ellen, nagyköveteiket pedig utasították, hogy ne járuljanak Cifóroszhoz a miniszterelnöknek járó diplomáciai tisztelgésre. Az egy éve tartó bojkottot múlt héten Franciaország törte meg, amikor a francia nagykövet találkozott Cifórosszal egy francia érdekcsoport által építendő vasút ügyében. A szankciós politika megszegésére az Unió válasza még késik, a civil szervezetek mellett eddig egyedül Magyarország emelte fel a szavát.

üres moralizálás

A francia elnök a botrány kipattanása óta először beszélt a Cifórosz-ügyről, a magyar kormány felháborodását üres moralizálásnak, légvár-építésnek, balekságnak nevezve. „Fájlalják, hogy nem nekik jutott eszükbe először, és ezért most mi vagyunk előnyben. Savanyú a szőlő”. A francia külügyminiszter is megvédte az athéni nagykövet Cifórosznál tett audienciáját, mondván a magyarok hiába hiszik, hogy az erkölcsöt meg lehet enni, a reálpolitika máshogy működik. Franciaország a múltban sokszor győzött, de sokszor veszített is. Többször idegenek szállták meg vagy a szomszédai árulták el. A francia nemzet történelme során megtanulta a Föld farkastörvényeit.

A külügyminiszter szavaira ma reggel reagált az ügyben először megszólaló magyar miniszterelnök. Egy újságíró kérdésére a kormányfő azt felelte, ilyen nagy múltú európai demokráciának képesnek kellene lennie az elveket a haszon elé helyezni. „Ha a történelem bármit is bizonyít, akkor azt, hogy a tragédiákat és a válságokat nem önzéssel lehet elkerülni. Homokra épít, aki bűnökre alapozza államát, mert olyat még senki sem látott, hogy a kétszínűségért ne kellett volna végül megfizetnünk. Magyarország nem idealista, de osztozik az Unió erkölcsi minimumaiban, és kész azok mellett kiállni, akkor is, amikor a legnagyobb európai országok megfeledkeznek róluk. Minket ebben nem a szenteskedés motivál, hanem a tapasztalat, hogy ha félretesszük az erkölcsöt, a világ lakhatatlan lesz. Mi is tanultunk a történelmünkből, még ha más leckét is, mint a miniszter.”

kép | vecteezy.com
2005 júliusában – Farkas Attila Márton bevezetőjével – indítottuk MÁS-VILÁG című rovatunkat. A képzeletbeli, de nagyon is valóságos eseményeket, jelenségeket hírül adó írások a kívánatos Magyarországról szóltak. A rovatot most újraindítottuk.