Bene Zoltán

MARSLAKÓK

WORLD PRESS PHOTO

MARSLAKÓK

– Azt mondják, a vörös bolygóról jöttünk, de én egyre inkább úgy látom, ez a vörös bolygó – a fiú bevérzett szemébe nézve egyik pillanatról a másikra olyan kimerültség vett rajtam erőt, mintha lefutottam volna a maratont. Hőségben. Súlyokkal a bokámon. Tűző napon. Sapka nélkül.

– A Marsról? – kérdeztem bután.

– Igen – a fiú mélyet sóhajtott, végigtörölte a homlokát.

Négy ujjat számoltam meg a kezén: hüvelyk, mutató, középső és gyűrűs. A kisujj hiányzott. A kisujj helye ugyancsak. Nyeltem egyet.

– És miért és mikor és kik…?

– … hoztak ide minket?

– Igen, ez érdekelne. Többek között – úgy éreztem, kiszáradt a szám. Ismét nyeltem volna, de nem volt mit nyelnem. A nyelvem szárazon mocorgott a fogaim mögött. Akár valami tikkadt kis állat.

– A vörös bolygó, a Mars már nem alkalmas az életre – magyarázta a fiú. – Nagy épületeket emeltünk, nincs rájuk szó a nyelvetekben, nincs rájuk fogalom az agyatokban, s ezek tönkretették a bolygót. A felszín alá kényszerültünk, de azt is elhasználtuk. Jól mondom? Elhasználtuk…

– Bizonyos értelemben jól – bólogattam.

– Ezért hoztak ide azok a rokonaink, akik kilencezer éve kivándoroltak erre a bolygóra. Akkor, amikor az őseink a felszín alá vonultak.

024 asia long term projects anush babajanyan vii agency national geographic society


Látogatók fényképezik a Rogun-gátat, amelyet Kelet-Tadzsikisztánban építenek, hogy vízenergiát állítsanak elő, 2022. március 22-én. A 335 méter magas gát 2028–2029-re készül el.

A másik kezére pillantottam: hüvelyk, mutató, középső és gyűrűs ujj. A kisujj hiányzik. A kisujj helye ugyancsak.

– Emlékszel az útra?

– Nem – rázta a fejét. – Csak erre a helyre emlékszem. Mindig itt éltem, mióta az eszemet tudom. A vörös fák alatt, a vörös folyó partján… A vörös iszapot taposom gyerekkorom óta…

– Akkor honnan…?

– … tudom, hogy idehoztak, s nem idevalósi vagyok?

– Igen, ez merült föl bennem…

– Az anyám és a rokonaim mesélnek. Van saját nyelvünk is.

– Nekik is négy ujjuk van?

– Igen.

– Hányan vagytok?

– Nem sokan.

– Mind itt éltek?

– Nem tudom. Mi itt, mások talán máshol. Nem ismerem a világot. Csak a meséket ismerem és a vörös fák alatt a vörös folyót, a lábamra száradó vörös sarat…

Milyen költői, gondoltam. Vagy inkább én vagyok túlságosan prózai?

– Most megyek – emelkedett föl a fiú a kidőlt fatörzsről, amelyen ültünk. – Dolgoznom kell.

Elindult a párszáz méterre álló építmény felé. Olyan volt, mint egy kurgán. De nem lehet kurgán. Ennyit még én is tudok.

– Arról beszélt, hogy a Marsról telepítették át? – kérdezte somolyogva Bogatir.

– És csak négy ujja van – magyaráztam. – Mind a két kezén.

– Temir Batirov – nevetett Bogatir.

– Igen?

– Temir Batirov üzletember – mondta, az utolsó szónál idézőjelet formálva az ujjaival a levegőben. – Az üzemében dolgozik a marslakód is.

023 asia long term projects anush babajanyan vii agency national geographic society

Nők látogatnak egy forró forrást, amely az Aral-tenger kiszáradt medréből bukkant elő, Akespe falu közelében, Kazahsztánban, 2019. augusztus 27-én. Az Aral-tó, amely egykor a világ negyedik legnagyobb tava volt, elvesztette tartalmának 90 százalékát, mivel a folyó vizét elvezették.

– De mi köze egy maffiózónak…?

– No, de kérlek! Üzletember!

– Legyen. Mi köze a Marshoz, akárki is amúgy?

– Annyi, mint neked vagy nekem.

– És?

– Vagy a marslakó cimborádnak…

– Mondom, hogy négy…

– … ujja van csak – komorodott el Bogatir. – Tudom. Temir Batirov így jelöli meg a rabszolgáit.

– Micsoda?

– Csecsemőkorukban. Azért tűnik úgy, mintha soha nem is lett volna több ujja.

– Ez elképesztő…

Bogatir a vállát vonogatta.

– Szerintem az elképesztő, hogy lassan tényleg vörös bolygónak nevezheti a Földet, aki csak az Amu-darja partjáról ismeri.

– Levágja az ujjukat? – makacsoltam meg magam.

– Leműtteti – vonta meg a vállát Bogatir. – Ahogy egyes kölyökkutyák farkát csapják le.

– De miért?

– Ez a heppje. Szerintem a marsi mesét is ő találta ki nekik.

Ebben van ráció, gondoltam. Ez a Temir Batirov mitológiát ad a rabszolgáinak, hogy könnyebben viseljék a sorsukat. A sanyarú sorsot, amelynek egyedüli és mindenható ura…

– A legtöbbnek már a nagyapja is a Batirovok szolgája volt – Bogatir megszívta az orrát, harákolt, kiköpött. – A többit csecsemőkorában vette. Megesett lányoktól, ilyesmi.

– És a folyó is miatta vörös – világosodtam meg.

– A folyó mindannyiunk miatt vörös, cimbora – nevetett Bogatir. – Ne hárítsd el a felelősséget!

Ebben is van ráció, gondoltam.

– Gyere, meghívlak egy kólára.

Mentem. Mielőtt beléptem a kocsmába, láttam, hogy a távolban, a folyó partján a marslakók hazaérnek a munkából. A telihold nagyon erős fénnyel ragyogott, tisztán láttam görnyedt tartásukat, fáradt léptüket a vörös izzásban, amely körülvette őket.

kép | Anush Babajanyan: Tönkretett vizek
VII Ügynökség/ National Geographic Society
Négy, tengerparttal nem rendelkező közép-ázsiai ország küzd az éghajlati válsággal és a vízhiánnyal a közös vízkészletek koordinálatlan használata miatt. Tadzsikisztánnak és Kirgizisztánnak, amelyek folyásirányban feljebb fekszenek a Szir-darja és Amu-darja folyókon, télen többletenergiára van szükségük. A folyásirányban lejjebb fekvő Üzbegisztánnak és Kazahsztánnak nyáron vízre van szüksége a mezőgazdaság számára. Az országok korábban szezonálisan fosszilis energiahordozókból származó energiát cseréltek a felső folyásirányban lévő gátakból felszabaduló vízre, de a Szovjetunió bukása és a privatizált iparágak térnyerése óta ez a rendszer kiegyensúlyozatlanná vált. A fenntarthatatlan vízhasználat és a közelmúltban bekövetkezett intenzív aszályok súlyosbítják a problémát.
felső kép | Az üzbegisztáni Amu-darja iszapja sötétvörös színt ad a víznek, mivel a folyó vízszintje folyamatosan csökken. 2019. október 28.
WORLD PRESS PHOTO kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2023. szeptember 22 – november 5.