Palágyi Barbara

AZ SZFE CIVIL TÁMOGATÓI

AZ SZFE CIVIL TÁMOGATÓI

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020-ban a művészeti felsőoktatási intézmények átalakítását tűzte ki célul. A Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Táncművészeti Egyetem halasztást kapott, de a Színház és Filmművészeti Egyetemnél a modellváltás határideje 2020. szeptember 1. volt. Ez önkényesen végbe is ment, a kurátori kinevezések során az egyetem által tett javaslatokat nem vették figyelembe.

Tanárok sora adta be felmondó levelét, a diákok elfoglalták a Vas utcai épületet. A vezetőséget illegitimnek tekintették és többször tárgyalásra szólították fel Palkovics László minisztert, ám ő egyszer sem jelent meg. Az oktatás és kultúra autonómiájáért küzdő oktatók és diákok iránt szolidaritásukat fejezte ki több egyetem vezetősége, hallgatói önkormányzatok, szervezetek, társulatok, külföldi egyetemek. Heti rendszerességgel performansz jellegű demonstrációkat szerveztek a város, később az ország különböző pontjain. Több civil szervezet, egyetemi csoportosulás is részt vett – szintén kreatív módon – a tüntetések szervezésében.

Az események nagy részén fotósként voltam jelen. Az anyag válogatása során úgy éreztem, ez az ügy sokkal fontosabb „egyszerű” dokumentációnál. A diákok mellett a civil támogatók is az ellenállás fontos résztvevői lettek. Az egyetemi blokádhoz vitt adományok, a testi-lelki támogatás nélkül nem tudták volna azt 71 napig fenntartani. Sorozatomban a civilek elszántságát, kitartását, találékonyságát, segítőkészségét és a diákok melletti kiállásukat mutatom be. Mindenki más háttérrel érkezett, itt mégis összekapcsolódtak a közös ügy érdekében. Közösség alakult ki, barátságok szövődtek a Vas utcában.

A 71 napos blokádra utalva 71 környezeti portrét és/vagy csoportképet készítettem. A több hónapos munka alatt számos élettörténetet megismerhettem, baráti kapcsolatokat alakítottunk ki portréalanyaimmal, akiknek ezúton is köszönetet mondok.

A sorozatból rendezett kiállítás hamarosan megtekinthető a Patyolat/PRÓBAüzemben (Budapest, Baross utca 85.).
Megnyitó: 2021. március 10.

01Csatári Marianna: Otthonában süteménysütés után
Adószakértő, kertész, 73 éves. Saját készítésű kekszeket vitt a blokádban résztvevő diákoknak és a kertjében termett paradicsomból, dióból és mogyoróból is rendszeresen csomagolt nekik.

02Kolba Vili: Vas utcai Egyetemi épület előtt
Nyugdíjas, 81 éves. Színész és filmrendezői múltja miatt is közel érezte magához az SZFE ügyét, kezdeményezésére indult el a blokád utáni civil őrködés a Vas utcai épület előtt.

03Kalmár György: Vas utcai Egyetemi épület előtt
Nyugdíjas, 75 éves. Mérnök-közgazdász, a Vas utcai épület előtt őrködött.

04Juhász Bence: Uránia Nemzeti Filmszínház előtt
Karmester, 27 éves, jelenleg doktoranduszhallgató. Zeneakadémista hallgató társaival több alkalommal látogatott el a Vas utcába rövid zenei előadásra, éneklésre. Az október 23-ai tüntetésen a Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekarával az Egmont nyitányt játszották el az Uránia épületének próbatermében, ő volt a karmester.

37Dr. Várkonyi Tibor: Társasházuk könyvtársarkában
Ügyvéd, 49 éves, rendszeresen részt vett az eseményeken.

06Mitrov Gabriella: Otthonában karkötő készítés közben
Fotográfus, 50 éves. 300 karkötőt horgolt az SZFE diákjainak, tanárainak és a civil támogatóknak.

07Humeniuc Péter: ITM előtt, Fő utcában
Diák, 17 éves. Az érettségi után a „Független Egyetemen” szeretné jövőre megkezdeni tanulmányait. 12 órán át állt a hidegben és esőben az Innovációs és Technológiai Minisztérium előtt, ahol napközben minden órában felolvasták a Charta Universitas 12 pontját.

08Kazsimér Soma: ELTE BTK előtt
Színháztudomány hallgató, 23 éves. Az ő kezdeményezésére indult el az ELTE BTK-n a szolidaritás az SZFE-vel, piros-fehér szalaggal és élőlánccal vették körbe az épületet, majd fórumokat tartottak, ahol egyre több ELTE-s diákkal ismertették meg a modellváltás veszélyeit.

09Zerofashion: Lang Dani (22) kultúra-menedzsment hallgató, Hári Hajna (29) grafikus, Mosolygó Anna (25) divattervező: Varrodában
A Zerofashion csapata indította el a sárga maszkok gyártását. Az élőláncra az SZFE 800 darabot kért, ezeket civil önkéntesek segítségével sikerült két nap alatt elkészíteni. Mára már több mint 15 ezer darab került gazdához és azóta a sárga anyag hiánycikk az országban.

10Zátonyi Tibor: munkahelye, egy fotóüzlet előtt
Fotográfus, 65 éves. Mindennap elment a Vas utcába, hogy készítsen egy fényképet a blokádról, és dokumentálja a napi változásokat.

12Farkas Gábor: Örkény Színház előtt
Pszichoterapeuta, 55 éves. Támogatja a szabad és független színházakat és az autonóm oktatást.

14Horváth Aladár: Urániánál
Polgárjogi mozgalmi vezető, 56 éves. A „Hej, a titkos egyetem” című dalt roma zenész társaival feldolgozta, majd az október 23-ai demonstráción elő is adták.

22Simonyi-Lengyel Mira: Ráday Titkosan Kezdődött kiállítás
Egyetemi hallgató, 23 éves, a Képzőművészeti Egyetem diákja. Tőle származik az Óriás bábos karnevál ötlete, aminek főszervezője is volt. Az október 23-ai eseményen is felszólalt.

23Rávai Orsi: Raklapos helyen
Dekoratőr, 45 éves. Az egyetemi blokád alatt bármire volt szükségük a diákoknak, másnapra valahonnan beszerezte.

26Mohácsi András (58) és Jozef A Tillmann (63): MOME-nál
Egyetemi oktatók, András 20 éve a MOME tanára, Attila a doktori iskola vezetője volt 2020-ig. A Vas utcában őrködtek, támogatói akciókban vettek részt, valamint Áder Jánost tiltakozói sorfallal fogadták, amikor megjelent a campuson.

27Békési Zoltán: Országháznál
Közös képviselő és zenész, 45 éves. Őrködött a Vas utcai épület teraszán és több slammerrel együtt az élőláncos eseményről forgattak videót a Parlamentnél.

29Pinkert Edina: Zeneakadémiánál
Hegedűművész, 23 éves, jelenleg hegedűoktató hallgató. A Független Zeneakadémisták tagjaként részt vett az énekléseken a Vas utcában és az október 23-ai fellépésük főszervezője volt.

30Marci: MOME fórumhelyszínen
Egyetemi hallgató, 22 éves. A diákok által vezetett Titkos Egyetem egyik alapító tagja, a rendezvények szervezésében segített.

31B. Nagy Anikó: Vas utcai Egyetemi épület előtt
Művészettörténész-muzeológus, 67 éves. A Képzőművészeti Egyetemen látványtervezést is oktat. Részt vett a performanszban, aminek keretében Eugéne Delacroix A szabadság vezeti a népet című festménye alapján mutattak be élőképet.

40Szakos Kriszta és Kölcsey Levente: ESZKA üzletük előtt
Házastársak, Kriszta divat- és jelmeztervező, 40 éves, Levente filmrendező, 32 éves. A blokád alatt takarókat és párnákat vittek a hallgatóknak, és az ESZKA üzletében lehetett átvenni Az utolsó szám folyóiratot, a freeszfe közösség kiadványát. Levente a lekapcsolt internet problémáját oldotta meg routerek segítségével. Ezen kívül Horváth Lili díjnyertes filmjéről szervezett vetítést és közönségtalálkozót az egyetemen, és a most készülő Money Maus projektet kamerázta.