Szentgyörgyi Zsolt

AZ ÖN HÁZA

2006 január

AZ ÖN HÁZA

Az ön háza egy nagy ház, melynek ajtaja és ablakai tetszés szerint nyithatók és csukhatók. Abban az esetben például, ha friss levegőre vágyik, ön egyszerűen kinyitja valamelyik ablakot, ha pedig csengetést hall, ajtót nyit, hiszen joggal feltételezheti, hogy megérkeztek a várva várt látogatók, akik tiszteletére csíkos, szívalakú gombokkal felszerelt köntösbe öltözött. Ilyen alkalmakkor tehát, ön késedelem nélkül kitárja az ajtót, és német nyelven előadott vidám vagy bölcs idézetekkel örvendezteti meg vendégeit, majd odalép az erős anyagból készült, stílusos sarokszekrényhez, amiben rengeteg tárolóhely van. Az ismerős csengőhangra az ön felesége is azonnal a bejárati ajtóhoz siet. Egyik kezében egy galambra emlékeztető tárgyat tart, a másik kezével pedig szünet nélkül integet, miközben alig titkolt büszkeséggel viseli a császári hadsereg díszegyenruháját.

A praktikus vendégek ezalatt sorra belépnek a házba, hogy jobban szemügyre vehessék az átlátszó nejlonszálra felfűzött, csillogó gyöngyöket és az üvegtálakat körbefutó, kényelmes borostyánt, melynek végén két bojt található. Ellenállhatatlanul vonzzák őket a bogár és rovarűző növények, a gömbdíszek, a sűrűre fonott textilliliomok, valamint az elefánt üvegből készült mása, így akaratlanul is levetik filckabátjaikat, és rugalmas sapkájukat felakasztják a szemközti falra. Speciális, kitömött csizmájukban mindannyian hangulatosan álldogálnak, mintha vékony bádoglemezből lennének, ami ellenáll a nedvességnek és kicsire összehajtható. Jószerével olyanok, mint azok a vidám figurák, amiket az övüknél fogva lehet a csőhöz erősíteni, és soha nem olvadnak el, nem gyűrődnek és nincsenek útban.

minden szeretetét becsomagolhatná

Hogy még jobban elkápráztassa őket, ön előhúz hat-hat időtlen csillagot a bársonyosan puha és elegánsan rézsútos vászoncilinderből, ugyanakkor bekapcsolja a beépített rádiót, és egy pompás spray segítségével mindenkinek csodálatos illatot kölcsönöz. Ez a kellemes illat ünneplőbe öltözteti belülről a vendégek orrát, és kedvező hatása még az ön feleségén is érezhető, aki egyébként, amikor kettesben vannak, gyakran hangsúlyozza, hogy minden szeretetét becsomagolhatná egy vékony, kisméretű zokniba. Ilyenkor az ünnep napján azonban pezsgőszínű izzók mutatják az utat a ház belsejébe, ahol a rugalmas zongora kiváló meleget áraszt és a kikeményített tüneményekben narancsszínű virágcserepek rejlenek, az ön felesége pedig odalép a leszúrható gömbök mellé és megfújja a vállán lógó csillogó trombitát. Így adja a jelenlevők tudtára, hogy elkészült a téli vacsora.

Az ebédlő berendezése mutatós, rendkívül élethű és teljesen biztonságos. A székek összecsukhatók, kényelmesek, vagy egyszerűen szétcsavarozhatók, és minden szék korszerű háttámlával rendelkezik, ezért senkinek sem kell többé szorongania, hogy a régi hagyományokat követve kiesik hátul, amikor helyet foglal, hogy ne foglalja a helyet. Az ebédlő mennyezetére szerelt csillár tulajdonképpen egy nagy, világító szerkezet, ami könnyen kezelhető, akár a porszívó, és jól tűri az időjárás változásait, noha masszív, hű műanyagból készült és ötméteres kábellel csatlakozik a halkan működő pumpához. Ennek köszönhetően a leves nem hűl ki és nem csúszik bele a kanál. Az étel kivehető a tálból és jól mozgatható. A tojás és a finom tea pedig ismét megnevetteti a makacs vendégeket, akik villájukkal szilárdan leszorítják a semleges színű húst és a kés hegyével automatikusan eltávolítják a hibás részeket.

szakképzett, jó minőségű kutya

Az ördöngös, hosszú élettartalmú sütemények és az ízletes öntvények minden látogató gyomrát rabul ejtik olykor-olykor, és űrtartalom tekintetében mindenki tengerésznek vagy robosztus hercegnőnek érezheti magát, mintha képzeletben hosszú utazásra indulna egy távoli, hermetikusan záródó országba, ahol igazi gyümölcsök hatását keltő álgyümölcsök lógnak a vízhatlan, világító fákon és a hajlítható ágak végén apró diódák villognak. A csillagokkal, ajándékokkal, koszorúkkal díszített poharakban lévő impozáns folyadék igazi szőrmének tűnik, amelyben nincsenek többé bolyhok és csomók, sem masszív úszkáló pelyhek, de mégis gyors, higiénikus és sokkal finomabb. A helység szemközti oldalán felállított keskeny, guruló állvány viszont a belsejében lévő meghitt, teleszkópos rudaknak köszönhetően akár egész fallá alakítható, amin az évszaknak megfelelően különleges, csillogó kövek lógnak. Az ön szakképzett, jó minőségű kutyája szintén a közelben tartózkodik, és miközben aktívan pihen a kellemes tapintású lábtörlőn, számos más funkciót is ellát. Ez a hasznos, mosható állat gyermeki bizalommal felfogja a lecsöpögő ételt, őrzi a békét, nem ugat és nagyszerű. A mellette álló porcelánból készült angyal viszont ma már inkább különlegességnek számít, de kis türelemmel szintén könnyen átrakható máshová, és a család barátjaként gombnyomásra jó közérzetet biztosít, sőt még pénzt is lehet gyűjteni benne.

Étkezés után a vendégek odaülnek a saját tengelye körül forgó, fapálcikákból álló dísz köré. Kezükben rénszarvasalakú, leheletvékony kelyhet tartanak, és a szájukban fűrészszerűen sorakoznak a dekoratív szavak, mint egy hímzett szegély, amit tetszés szerint elő lehet húzni és fel lehet gombolyítani. A társalgás természetesen mindenki számára mást jelent, így egyaránt szóba kerülhet a fémspirál, a szaténterítő, a szolid patinájú díszlapát, a növekvő csecsemők jellegzetes ruhája, a faragott asztal, a faragott asztalon lévő modern kivitelezésű, hétágú lámpás, vagy akár a jól ismert szakáll. A szakáll ugyanis nem csupán a fej tartozéka, hanem önállóan is gyönyörű darab, ami mesésen mutat a karácsonyfán, de asztali dekorációként is megállja a helyét. Elhelyezhető az ablakpárkányon, vagy felakasztható a kilincsre, esetleg tapadókorongok segítségével egyszerűen az ablakra rögzíthető. A szakállkedvelő gyerekek szintén imádják és boldogan körbeugrálják. A szakáll teljesen leveszi őket a lábukról.

Az extravagáns, fiatalos szökőkút ezalatt szünet nélkül árasztja a lefolyó vizet, vidáman növeli a vendégek páratartalmát, egyszóval romantikus hangulatot teremt. A grafitszürke vagy matt fekete állóóra ingái egyre forgatják a tiszta levegőt, ezért stabilan esteledik, és az elegáns, hatékony alkonyat szinte olyannak tűnik, mint egy mediterrán garnitúra, amit a hátsó oldalán elhelyezett kis fogantyúval lehet a kívánt helyre vontatni. Ennek ellenére, az egyik látogató időnként bele-belenéz a mindig kéznél lévő távcsőbe, és hol a csillámporral megszórt gyümölcskoszorút csodálja, mely a föld meleg színeiben pompázik, hol pedig a falra szerelt, tökéletes baglyot, melynek igazi üvegszeme a kultúra egyik gyöngyszeme. A jókedvet tovább növeli, hogy a felesége kezében lévő hajlékony tálból, folyton rézszínű, fényes víz csordogál az alatta elhelyezhető nagy tálba. Egy pohár tea azért mégis mindig talál magának helyet az ólomvázra illesztett, egyedülálló asztalon, melynek anyaga tiszta pamut, vanília és égszínkék, lapjának felszíne pedig frottírtörölközők egy-egy részletének művészi reprodukciójához hasonlít, amit elefántcsont lakkozású, látható keretre húztak.

romantikus élővilágot megelevenítő bársonyszőnyeg

Estefelé azonban már mindenki álmos a sok használattól, így lassan véget ér a beszélgetés a magas falak között. A vendégek fokozatosan felállnak a ragyogó karosszékekből és elindulnak az előszoba felé, ahol a kétoldali kisszekrény, a tökéletes alátét, a plüsszsák és a zöld táska van. Elhaladnak a kartonlapra ragasztott, színes szivattyúk és a kárpitozott, egyedi kialakítású hengerek mellett. Óvatosan keresztülvágnak a romantikus élővilágot megelevenítő bársonyszőnyegen, majd felveszik az előzőleg levetett filckabátot és az érdekes tervezésű köntöst. Ötletesen a fejükre rögzítik cseresznyeszínű vagy rugalmas sapkájukat, és glóriával a hátukon, sorra kilépnek a háttérben található, hangulatos éjszakába, ami kerámiából készült, ünnepi papucsra emlékeztet. Valósághű, patinás szavakkal megköszönik a vendéglátást, majd a perforáció mentén ravaszul kinyitják gépkocsijuk kemény, üvegezett bejárati ajtaját és elhelyezkednek a keréksárhányó feletti színes ülésen. Gondos kezekkel egyre integetnek, és a kormányozható, gumikerekű jármű gyorsan gurul velük az előre gyártott mezők mellett, az ünneplőbe öltözött, első osztályú város méretarányos lakóházai között.

kép | shutterstock.com