Magyar Csaba

ÁTJÁRÓ A NEGYEDIK DIMENZIÓBA

2007 május

ÁTJÁRÓ A NEGYEDIK DIMENZIÓBA

Miután tegnap hazaérkezett Pekingből, a három hónapja nyomtalanul eltűnt Tóth Albert adóellenőr szenzációs bejelentést tett. Családtagjai és a repülőtérre sereglett újságírók gyűrűjében elmondta, hogy munkavégzés közben, egy ferencvárosi bérházban bujkáló adócsalót üldözve véletlenül a ház padlására tévedt, majd a ház kéményét balról megkerülve egyszer csak a negyedik dimenzióban találta magát.

honvágy gyötörte

Tóth úr elmondása szerint a negyedik dimenzió hasonló a többi háromhoz, ám ott az embereknek sokkal mélyebb rálátásuk van a dolgokra, és általában is több nézőpontból vizsgálják meg a problémákat. Ráadásul nem ismernek akadályokat, és még a legmagasabb kőfalon is könnyedén átjutnak, hasonlóan ahhoz, ahogy a futballpályán a felezővonalat átlépik a játékosok. Számára ennek az volt a legérdekesebb következménye, hogy a negyedik dimenzióban nem kell adót fizetni, hiszen az adócsalóknak nincs hová rejtőzniük, így az adózás eleve elveszíti minden érdekességét. Így bármilyen jól érezte is magát eleinte, Tóth úr belátta: odaát nincs szükség rá. Miután az eltévedt adóellenőrt egyre súlyosbodó honvágy gyötörte, megpróbált ismét rátalálni az átjáróra. Sajnos, a negyedik dimenzióban teljesen elveszítette térérzékét, és csak több hónapi bolyongás után koronázta siker próbálkozásait, ám átjutva a mi világunkba vezető ajtón, Ferencváros helyett Pekingben találta magát.

A kínai hatóságoknak csak egy buszbérletet és egy adóellenőri igazolványt tudott felmutatni, de rendkívüli szerencséjére az egyik kihallgató tiszt nemrégiben látogatta meg testvérét, aki Budapesten nyitott cipőüzletet, és felismerte, hogy az ellenőr milyen nyelven beszél. Végül a magyar konzulátus közbenjárásával sikerült hazajutnia.

Tóth úr végezetül elmondta, egyelőre nem kívánja elárulni, pontosan hol található az átjáró, de azon gondolkodik, hogy állását feladva Negyedik Dimenzió Tours néven utazási irodát nyit.

kép | shutterstock.com