Kőszeghy László

AJÁNLÓ TANDORI DEZSŐ VERSÉRŐL

AJÁNLÓ TANDORI DEZSŐ VERSÉRŐL

A vers itt olvasható: Tandori Dezső: Holt költők során

Gimnazista korunkban barátaimmal szerettünk magyar költőkkel készített interjúfilmeket nézni. Például Maár Gyula beszélgetését Pilinszkyvel. És ilyen volt Papp Gábor Zsigmond 1996-os dokumentumfilmje Tandori Dezsőről, amelynek hatására elolvastam Tandori két leghíresebb és legelismertebb művét: a Töredék Hamletnek (1968) című kötetet és az Egy talált tárgy megtisztítását (1973). Valóban: líratörténeti fordulat. Már nem csak a film mondatait ismételgettem magamban.

Kérdés, hogyan értelmezzük Tandori első két verseskötetét követő – nagyon – sok és sokféle írását. A verebeket és a mackókat. Farkas Zsolt provokatív, elgondolkodtató tanulmányában „fölösleges hordalék”-ról beszél. Szállóigévé vált, tömör és fölöttébb éles kritikája szerint: „Az élet rövid, Tandori hosszú”.

Mégis: érdemes lehet próbálkozni. A Holt költők során 2006-ban jelent meg a Ligetben, és nemrég ismét, a Retro rovatban. Most olvastam először. Akárcsak a dokumentumfilm egyes mondatait vagy az első kötetek sorait: megjegyeztem. Ajánlom e verset, mert jól mutatja a Tandori-költészet erejének forrását: nyelvi gazdagságát és leleményességét („vélt vetekedtén / rajtam kívül dolgoknak”), valamint a költői én reflektáltságát és távolságtartását. Mindez alkalmas keretet nyújt a betegség és a magány témájának szenvelgésmentes kidolgozásához. Minél könnyedebben játékosabb („miccenésnyi”) – annál súlyosabb („mind csak vesztem, az lehet”).

kép | LiliGraphie, shutterstock.com